Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

A štekaš?: Trema kot odgovornost do dela in ljudi

| 08.06.2017, 10:42 Rok Mihevc

Vsak izmed nas se je gotovo že kdaj spopadal s tremo pred kakšnim pomembnim dogodkom. Nekateri ljudje situacijo obvladajo, drugi ne. Prav tej temi smo posvetili tokratno oddajo.

Trema je oblika strahu in je povezana z dvomom in skrbjo o tem, ali bomo uspeli uspešno zaključiti dano nalogo oz. nastop. Ponavadi se pojavi pred pomembnimi dogodki, kjer bo naše vedenje ocenjevano. Npr. javni nastop, test, televizijski govor, predstavitev seminarja, tekma ali druga pomembna situacija.

Doktorica psihologija, ki tudi sama stopa na mnoge odre, Katarina Habe ločuje tremo in izvajalsko anksioznost. »Pri tremi je vprašanje, ali bo pozitivna ali negativna. In treme se ne smemo bati, potrebno pa se je z njo soočiti. Problem je, če se ne moremo obvladati ravno v trenutku, ko bi morali imeti sebe najbolj pod kontrolo in tu pride do stresne reakcije.« Kako se soočiti s tremo, pa prisluhnite v posnetku oddaje.

Trema je prisotna tudi pri igralcih ali glasbenikih, ki so vajeni nastopanja:

Gojmir Lešnjak Gojc: »Zdi se mi, da se negativna trema pojavlja takrat, ko stvari niso dovolj dorečene in ni bilo dovolj vaje. Takrat pride do neprijetnega občutka, ker nismo prepričani, da bo šlo vse po planu. Pozitivna trema pa je pred vsako predstavo, ta daje energijo in dodatno koncentracijo. Povečuje moč, ki jo potrebuješ za komunikacijo z občinstvom. Ena izmed rešitev pred tremo so dihalne vaje, a tudi te ne pomagajo, če nisi prepričan v svoj nastop.«

Nina Pušlar: »Tremo še vedno imam, podobno kot na začetku. In upam, da vedno bo, saj to vzamem kot pozitivno, da začutim odgovornost so sebe in publike. Kako jo premagujem? Se je ne trudim premagovati. Nikoli ni tako huda, da bi mi povzročila težave. To, da se dobro počutiš v svoji vlogi je najbolj pomembna stvar in takrat imaš tremo pod kontrolo.«

Uroš Smolej: »O tremi seveda lahko govorim iz lastnih izkušenj. Že kot otrok sem začel nastopati in takrat se je zgodil preskok, bilo je vprašanje ali bo trema destruktivna ali blagodejna. In ta klik je bil odziv občinstva. Ker je bil pozitiven sem videl, da grem v pravo smer. Trema je seveda prisotna še danes, ne samo na premierah, tudi na ostalih nastopih. Enačim jo z odgovornostjo do svojega dela in ljudi. Ni me še spravila do takega stanja, da stvari ne bi speljal, vedno je bila tista, ki mi je dala elan in polet.«

Pesem mesecev aprila in maja

Že nekaj časa vam dolgujemo pesmi mesecev aprila in maja. Zaradi postnega časa smo oba meseca kar združili in izbirali ste lahko kar med desetimi predlogi.

Slovenska

V konkurenci Nine Pušlar - Za vedno, El Kachon - Odpoved, Siddharta - Dolga pot domov, Omar Naber - Tam nekje in Severa Gjurin  & Ksenija Jus - Pusti naj gre, je zmagal naš letošnji evrovizijec Omar. V Kijevu nas je zastopal s pesmijo On my way, slovenska različica Tam nekje pa je slovenska pesem mesecev aprila in maja.

Tuja

Tudi med tujimi izvajalci je bil izbor zelo pester. Kirk Franklin - Wanna be happy?, Charlie Puth - Attention, Harry Styles - Sweet creature, Maren Morris - I could use a love song in Alice Merton - No roots so se potegovali za tujo pesem meseca. Izbrali ste slednjo. Alice Merton je nemško-kanadska glasbenica, ki se je rodila v Frankfurtu. Ker je po starših kanadčanka je precejšen del svojega otroštva prepotovala oz. se selila. In prav o tem poje pesem No Roots, ki jo bolj redni gledalci televizijskih sprejemnikov najbrž prepoznate.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...