Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Državni zbor o Kemisu, požar zajel podjetje Eko Plaskom

Politika | 09.06.2017, 13:25 Petra Stopar

Skoraj mesec dni po katastrofalnem požaru v vrhniškem Kemisu je še en uničujoč požar sinoči zajel skladišče podjetja Eko Plaskom v Ljutomeru. Ogenj je popolnoma uničil stavbo, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin. Približno 300 gasilcev je požar pogasilo, vendar se nad pogoriščem še vali dim. Iz preventivnih razlogov so prebivalce pozvali, naj se zunaj ne zadržujejo in naj ne zračijo stanovanj, medtem pa naj bi začeli z meritvami onesnaženosti. Prav danes pa o okoljskih posledicah požara v Kemisu razpravlja Državni zbor na izredni seji.

S Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da je v obrtni coni v Ljutomeru iz za zdaj še neznanega vzroka zagorela hala. Eko Plaskom se ukvarja s sortiranjem in predelavo odpadnih nagrobnih sveč, ostale vrste sveč pa ustrezno izločijo in predajo zbiralcem za nadaljnjo predelavo. Podjetje je v lasti družb Finakos in Saubermacher ter nekaterih fizičnih oseb. Direktor družbe Marjan Gulič za zdaj ni želel ugibati o vzrokih požara, niti o tem, kolikšna bo škoda ter kakšne bodo posledice, saj so za to pristojni drugi organi.

Vodja pomurske civilne zaščite Martin Smodiš je potrdil, da so že aktivirali pristojne za meritve onesnaženosti zraka, ljudi pa pozvali, da se po nepotrebnem ne zadržujejo zunaj ter da pred uporabo operejo povrtnine.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je sicer v sklopu seje Državnega zbora, sklicane zaradi požara v Kemisu, med drugim povedala, da »je s penami in parafini onesnažena tudi reka Ščavnica. Koncesionar in izvajalec službe Vodno-gospodarsko podjetje Drava Ptuj je zato že v navezi z regijskim štabom civilne zaščite ter naj bi na terenu že izvajal konkretne ukrepe«.

Kot je povedala Mirjana Feselj iz VGP Drava Ptuj, je po dosedanjih informacijah prišlo le do izteka požarnih vod in pen, nekaj malega tudi parafina, a bodo to hitro odstranili iz potoka. Za zdaj še ne more z gotovostjo zatrditi, a verjame, da večje škode vse skupaj ne bo povzročilo, več pa bodo lahko povedali, ko bodo končali delo na terenu.

Poslanci imajo sicer danes za razpravo o okoljski nesreči v Kemisu na voljo osem ur, na mizi pa imajo predlog priporočil za vlado, pobudniki katerih so v SDS. Danijel Krivec je v imenu predlagateljev pohvalil prvo uspešno intervencijo ob izbruhu požara, zatajila pa je po njegovem komunikacija in usklajevanje med pristojnimi strokovnimi službami v dneh po požaru. A največji problem bo prebivalcem znova povrniti zaupanje v pristojne institucije, kar bo naloga vlade, pravi: »Glede tega, ali so te lokacije primerne ali ne, smo predlagali priporočila, da se določene stvari ponovno preverijo ter v primeru Kemisa in drugih podjetij, ki lahko povzročijo velika onesnaženja.«

A vlada po besedah Majcnove priporočila, naj ministrstvo preuči možnosti za obnovo postopka glede izdanega okoljevarstvenega dovoljenja oz. razveljavitev tega za Kemis, ne podpira. Nasprotuje tudi predlogu, naj ministrstvo pripravi poročilo o ustreznosti veljavne zakonodaje, ki ureja umeščanje v prostor in izdajo okoljevarstvenih soglasij za poslovne objekte, ki lahko povzročijo onesnaževanje okolja večjega obsega in so nevarni za zdravje. Ne nasprotuje pa vlada priporočilom za predstavitev celovite analize okoljskih meritev, spremljanje stanja na območju še najmanj pol leta po požaru in pripravo poročila o izvajanju nadzora glede izpolnjevanja varnostnih in protipožarnih predpisov v Kemisu.

Poslanci so bili v razpravi kritični do informiranja javnosti po katastrofi in izrazili pričakovanje po sistemskih ukrepih. »Tukaj je bilo ogroženo zdravje cele občine in tudi okoliškega prebivalstva. Bo kdo odgovarjal s svojim premoženjem? Bo kdo ob kakšno funkcijo? Bodo komu odtegnili od plače? Tu pa se ne ve, kdo za kaj odgovarja. Na žalost je takih primerov pri nas ogromno,« je opozorila predsednica NSi Ljudmila Novak.

Politika, Hrana in okolje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...