Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Prof. dr. Edo Škulj (foto: Jože Bartolj)
Prof. dr. Edo Škulj

Naš gost prof. dr. Edo Škulj

| 29.05.2017, 06:13 Jože Bartolj

Tokrat je bil naš gost ugledni slovenski muzikolog, glasbenik, urednik in duhovnik prof. dr Edo Škulj. Rojen je bil 23. maja 1941 pri Podsmreki pri Velikih Laščah. Njegovega očeta so že v prvih tednih po okupaciji prijeli Italijani in ga odpeljali v taborišče, kjer je ostal do italijanske kapitulacije. Mati se je skupaj s štirimi otroki (Edo je bil najmlajši) le s težavo preživljala.

Oče je bil šolski upravitelj in se je ob koncu vojne pridružil domobrancem v Vetrinju. Mati se mu je skupaj z otroki pridružila leta 1947 v Italiji. Edo je imel takrat šest let in se še poti čez mejo. Od tam so odšli v Argentino.

Naselili so se v Buenos Airesu. In tam je začel hoditi v osnovno šolo. Po maturi je odšel v Baragovo semenišče. Tam se je tudi srečal s škofom Gregorijem Rožmanom. V duhovnika je bil posvečen leta 1965.

Ker se je že od mladosti zanimal za glasbo so ga poslali študirat na Papeški inštitut za cerkveno glasbo v Rimu. Tam je leta 1972 promoviral summa cum laude z disertacijo o Stanku Premrlu. Na ta leta ima izjemno lepe spomine in če bi lahko sam izbiral bi si za kraj bivanja izbral Rim.

Pot ga je zatem vodila v Nemčijo. Tri leta je bil izseljeniški duhovnik v Frankfurtu (1972-1975).

Muzikolog prof. dr. Edo Škulj
Muzikolog prof. dr. Edo Škulj © Jože Bartolj

Leta 1975 je prišel v Ljubljano za kaplana, stolnega vikarja in organista pri mašah z ljudskim petjem. Med njegovimi prvimi projekti je bila obnovitev Cerkvenega glasbenika, kar mu je uspelo 1976. Urejal ga je do 2001. Od leta 1975 je tudi poučeval na orglarski šoli.

Službe so se zatem kar vrstile. Postal je tajnik Teološke fakultete, koordinator za znanstveno raziskovalno delo, vodja podiplomskega študija. V tej vlogi je bil kot nekdanji rimski študent najbolj primeren za organizacijo simpozijev in znanstvenih posvetov ki jih je od začetka osemdesetih let organizirala Slovenska teološka akademija v Rimu in Inštitut za zgodovino Cerkve v Ljubljani.

Od leta 1985 je bil zunanji sodelavec Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, kjer se je veliko posvečal Jakobu Gallusu.

Leta 2005 je bil imenovan za častnega kanonika stolnega kapitlja, vendar se je istega leta vsem službam odpovedal in je odšel za župnika v Škocjanu pri Turjaku s soupravo Turjaka. Tam je nastala njegova avtobiografija Bil sem poleg ...

Sicer je avtor in urednik več kot petdesetih knjig. Zadnja obširna monografija je izšla pred nekaj dnevi pri Celjski Mohorjevi družbi ob 100-letnici smrti skladatelja Frana Gerbiča.

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...