Radio Ognjišče
Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
dr. Jože Podgoršek (foto: ARO)
dr. Jože Podgoršek

Varuh odnosov v verigi s hrano kot mediator med partnerji

Hrana in okolje Rok Mihevc

Dr. Jože Podgoršek je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki smo ga gostili v petkovi Svetovalnici. Varuh je pri svojem delu neodvisen in samostojen, materialna in finančna sredstva za njegovo delovanje pa zagotavlja kmetijsko ministrstvo.

Vloga varuha odnosov v verigi s preskrbo hrane je vloga mediatorja, ki sodeluje z vsemi partnerji, od kmeta do zadruge in trgovskih verig. Varuh poskuša promovirati pozitivne prakse in odnose ter opozarjati na nepoštene prakse in nedovoljena ravnanja.

"Naloga varuha je, da sledimo poti hrane do končnega potrošnika. Veriga se začne pri primarnem sektorju, to so kmetije." Poznamo več vrst verig, ena izmed njih je t.i. kratka veriga, kjer gre za pridelavo zelenjave ali sadja, ki se neposredno proda trgovini. Drug primer je mlečni sektor, kjer imamo na kmetijah pridelavo, mleko odkupijo zadruge, ki ga nato prodajo živilskemu podjetju in mlekarnam, ki pripravijo izdelke za končnega potrošnika. Partnerji so tako kmetje, kmetijske zadruge, živilsko predelovalna podjetja in trgovske verige.

»Poskušamo predvsem spremljati te odnose v verigi, kar je naša glavna naloga.« Podgoršek mora sume nepoštenih praks v skladu z zakonom o kmetijstvu obvestiti Javno agencija za varstvo konkurence. »A preden karkoli prijavimo, poskušamo dati čas dialogu in motivaciji in preko tega skušamo preprečiti nepoštene odnose, ki jih skušamo spremeniti v pozitivne prakse. Kot varuh sem lahko uspešen, ko se pojavljajo novi primeri nepoštenih praks, problem pa je v starih zakoreninjenih nepoštenih praksah, ki jih nekateri izvajajo proti šibkejšemu partnerju.«

Primeri poštenih praks

V Sloveniji imamo kar nekaj primerov dobrih praks medsebojnega sodelovanja. V zadnjih letih smo priča intenzivnemu oglaševanju slovenskih prehranskih izdelkov in to počnejo že skoraj vsi trgovci. »Pomembna se mi zdi tudi praksa Hoferja, ki spremlja poreklo sadja in zelenjave. Recimo španske jagode in italijanske češnje ne morejo biti slovenske. Seveda rabimo tudi tuje izdelke, a bodimo pošteni do potrošnika in povejmo izvor hrane.« Po Podgorškovih besedah je ključen dialog in tudi izobraževanje dobaviteljev, ki se potem lažje prilagajajo zahtevam.

Ko se dobavitelj dogovori za ceno je enostavno poslovati, ker ni težav z dodatnimi rabati in popusti. A ravno na tem segmentu je največ nepoštenih praks. »Trgovske verige so najmočnejši deležniki, ki izsiljujejo kopico nepoštenih praks, kot so razni popusti in rabati. Včasih še razumem, da imamo logistični ali promocijski rabat, ne razumem pa super rabatov, ko odstotki popusta presežejo 10 odstotkov.«

Akcije

»Akcije nedvomno ubijajo verigo preskrbe s hrano. Ko sam vidim 50% popust, se vprašam, kaj je narobe s hrano, da mi jo ponujajo po polovični ceni.« Po njegovem mnenju so akcije potrebne in jih podpira, a se mu zdi, da so presegle nek nivo. »50% popust za prehranski izdelek je prehuda akcija, a to je način trgovca, da v svojo trgovino pripelje kupca.«

Hrana in okolje, Svetovalnica
Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica) Duhovnik Gabriel Vidrih (photo: Vir: FB Župnija Ilirska Bistrica)

Umrl je duhovnik Gabrijel Vidrih

V večeru pred tretjo adventno nedeljo, v 74. letu življenja, je dočakal prihod svojega Odrešenika, župnik v Tomaju Gabrijel Vidrih, rojen v Podragi.

Katehumeni (photo: Boštjan Prevc) Katehumeni (photo: Boštjan Prevc)

Skupna fotografija v stolnici, ki je razveselila

Na tretjo adventno nedeljo vsako leto v ljubljanski stolnici poteka srečanje katehumenov, pripravnikov na prejem zakramentov uvajanja, torej svetega krsta, svete birme in svete evharistije.

Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana) Bogoslovci, redovniki v formaciji in propedevtiki (photo: Vir: FB Bogoslovno semenišče Ljubljana)

Vsi skupaj na duhovni obnovi

V duhu poglobitve, molitve in bratstva so se bogoslovci, redovniki in redovnice v formaciji ter propedevtiki zbrali na skupnih duhovnih vajah, ki so zadnji konec tedna potekale pri Svetem Duhu pri ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica