Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Evropska komisija za cestninjenje na podlagi prevožene razdalje

Svet | 03.06.2017, 09:05

Bruselj želi posodobiti cestni promet v Evropski uniji, zato je pripravil zajeten sveženj ukrepov. Med njimi je zamenjava obstoječih sistemov cestninjenja, ki temeljijo na časovnem dejavniku, s sistemom na podlagi prevožene razdalje.

Kot je ob nedavni predstavitvi pojasnila predlagateljica nove ureditve, evropska komisarka Violeta Bulc, so podjetja napovedala, da se bo med letoma 2020 in 2030 znatno povečalo število povezanih in avtomatiziranih vozil, sistemi, ki spremljajo cestni promet, se morajo temu prilagoditi. "Digitalizacija cestninjenja je vsekakor prihodnost, saj omogoča veliko bolj dinamično obračunavanje infrastrukture z upoštevanjem ne le razdalj, prevoženih kilometrov na tej infrastrukturi, ampak predvsem z vključevanjem zunanjih stroškov." Bruselj namreč želi spodbuditi razogličenje in zmanjšati družbenoekonomske stroške cestnega prometa, na primer vpliv na zdravje zaradi onesnaženja ali hrupa, ter povečati varnost.

Digitalizacija cestninjenja bi po besedah Bulčeve prav tako omogočila preprostejše potovanje po Evropski uniji - ne bo več nalepk na sprednjem avtomobilskem steklu in dolgih čakalnih vrst na cestninskih postajah. "Sistem, ki ga predlagamo, je podoben sistemu mobilnih operaterjev. Prevoznik bo vzpostavil storitveni odnos s ponudnikom storitve in bo prejel mesečni račun za uporabo evropskih cest. Imeli bomo enoten sistem, ki bo standardiziran in bo uporabljen od Portugalske do Finske." Sodoben način cestninjenja bi povezava za tovornjake uvedla do leta 2023, za avtomobile do leta 2027. "To je v resnici zelo dolgo obdobje."

Novi sveženj je, tako Bulčeva, priložnost tudi za Dars. "Vse trenutne ponudnike cestninskih storitev spodbujam, naj razmislijo, kaj še lahko razvijejo in ponudijo uporabnikom cest ter se dejavno vključijo v nadaljnji razvoj sistema cestnega prometa." Na našem ministrstvu za infrastrukturo predlogu za posodobitev cestnega prometa v Evropski uniji ne nasprotujejo, a dodajajo, da ga bo treba podrobneje preučiti. Napovedujejo tudi dejavno sodelovanje v postopku usklajevanja.

Svet, Evropska Unija
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...