Rok MihevcRok Mihevc

Papež evropskim družinskim združenjem: Družina svetu pomaga postati človeški

Svet | 01.06.2017, 13:29 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne sprejel predstavnike Evropske zveze katoliških družinskih združenj, ki letos praznuje 20. obletnico. Zaželel je, da bi družina postala kvas, ki bo svetu pomagala postati bolj človeški, bolj bratski, v katerem se nihče ne bo čutil zavrženega ali zapuščenega.

Zveza združuje družinska združenja iz 14 evropskih držav, ki aktivno delujejo pri Svetu Evrope, pri nevladnih organizacijah in na področju zaščite človekovih pravic. Odgovoren za odnose z javnostmi Nicola Speranza je za Radio Vatikan povedal, da so papežu prenesli svoje izkušnje lepote družine v času, ki ji je pogosto sovražen. »Pogosto pozabljamo, da odločitve v Bruslju ali Strasbourgu sprejemajo predstavniki držav, ki jih mi izbiramo. Zato je tako pomembno, da se družine zavedajo njihove vloge na političnem področju in sicer preko volitev in družinskih združenj«, je poudaril Speranza.

Po njegovih besedah je sporočilo družin zelo težko predati evropskim institucijam. »Pogosto se govori o družini z antropološkega zornega kota, razprave so tako večkrat ideološko obarvane, mi pa želimo predlagati družino kot vzor za odnose znotraj držav in tudi med državami.«

In prav k temu jih je povabil papež Frančišek, ko je dejal, da ni boljšega zaveznika za celostni razvoj družbe kot je spodbujanje navzočnosti družin v družbi. »Družinski slog, ki ga vi želite razširiti, ni podrejen nobeni ideologiji, ampak temelji na nedotakljivem človekovem dostojanstvu«, je dejal in dodal, da bo lahko na temelju tega dostojanstva Evropa res lahko postala družina narodov.

Papež je nato navedel štiri krize, ki pretresajo staro celino in sicer demografska, migracijska, delovna in vzgojna. Odgovor na vse te izzive je po njegovih besedah moč najti v družini, ki je pričevalka dialoga in edinosti v različnosti. Zato ni treba skrivati naše krščanske identitete, je zatrdil sveti oče in dodal, da morajo družine izstopiti iz sebe, da bi se srečale z drugimi.

Ob sklepu je omenil še služenje družin svetosti življenja, kar se kaže v povezanosti med vsemi generacijami, pa tudi v sprejemanju ubogih, sirot, migrantov ter zagotavljanju pravice do življenja še nerojenim ter dostojnega življenja ostarelim.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...