Nataša LičenNataša Ličen
Aleš KarbaAleš Karba
Tone GorjupTone Gorjup

Kanonizacija fatimskih pastirčkov je osvetlila junaške kreposti, ki so možne pri otrocih

Cerkev po svetu | 14.05.2017, 06:14 Marta Jerebič

Z včerajšnjo kanonizacijo Frančiška in Jacinte Marto je Katoliška Cerkev dobila najmlajša svetnika nemučenca. Frančišek je imel ob smrti le 10 let, Jacinta pa le 9 let. Prej je bil najmlajši svetnik nemučenec sv. Dominik Savio, ki je umrl star 14 let, za svetnika pa ga je leta 1954 razglasil papež Pij XII. Kanonizacija fatimskih pastirčkov je osvetlila junaške kreposti, ki so možne pri otrocih. Nekateri upajo, da bo to dvignilo zapornico za kanonizacijo tudi drugih svetniških otrok. O tem piše ameriški spletni portal Crux.

Predsednik ameriškega Centra za družino in človekove pravice, Austin Ruse, v svoji novi knjigi (Littlest Suffering Suls: Children Whose Short Lives Point Us to Christ) opisuje tri otroke sedanjega časa, ki so živeli junaško krepostno življenje. Umrli so mladi, a živeli navdihujoče versko življenje.

Audrey Stevenson iz Francije je zaradi levkemije umrla leta 1991 v starosti sedmih let. V svojem kratkem življenju je svoji družini pomagala, da se je aktivno vključila v življenje Cerkve.

Margaret Leo iz Virginije je umrla leta 2007 v starosti 14 let zaradi spine bifide, nezaraščene ozrioma odprte hrbtenice. Za druge je bila navdih, ker je radostno živela življenje krščanske dobrodelnosti.

Brendan Kelly, prav tako iz Virginije, je umrl leta 2013 v starosti 15 let. Imel je Downov sindrom in levkemijo, svoje trpljenje pa je daroval za druge.

Ruse pravi, da so življenjske zgodbe teh otrok, ki so svojo bolezen trpeli s sveto potrpežljivostjo in dejavno ljubeznijo, pomembne za sekularizirano dobo, ki se tako boji bolečine. V intervjuju za portal Crux je dejal, da so Washington in Pariz duhovne puščave, ki spodbujajo kulturo smrti, materializma in agnosticizma.

Omenjene ’male trpeče duše’ so bile v to puščavo poslane z razlogom, da bi širile veselo novico. Otroci nam kažejo, da je v bolečini in trpljenju nekaj več kot samo bolečina in trpljenje; da so tudi življenja, ki so navidez nevredna življenja, obilno vredna in celo cvetoča.

Otroci imajo veliko večji čut za sveto kot odrasli, je še dejal Austin Ruse, ki je bil po objavi teh zgodb v obliki kolumen na spletni strani The Catholic Thing poplavljen s podobnimi zgodbami z vsega sveta.

Cerkev po svetu
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...