Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Kje se Trump in papež razhajata?

Svet | 05.05.2017, 10:58 Marjana Debevec

Iz Vatikana so sporočili, da se bosta papež Frančišek in ameriški predsednik Donald Trump srečala v sredo, 24. maja. Takrat se bo namreč Trump odpravil na svojo prvo mednarodno turnejo, v okviru katere se bo udeležil tudi zasedanja G7, obiskal pa bo še Izrael in Saudsko Arabijo.

Sprejmem vsakega državnega voditelja, ki prosi za avdienco, je na povratku iz Egipta novinarjem, ki so ga vprašali o srečanju s Trumpom dejal papež Frančišek.

Med neznankam, ki zaznamujejo novo ameriško administracijo je sicer tudi ta, kako se bodo odvijali odnosi med stanovalcem Bele hiše in papežem. Spomnimo samo na razhajanja med obema kar se tiče zidu proti migrantom, ko je Frančišek obhajal sveto mašo le nekaj korakov stran od meje med ZDA in Mehiko.

Že takoj na začetku se je pokazala razlika med magnatom, ki je postal predsednik, in argentinskim papežem. Spor pa je začel Trump, ko je za Fox TV na vprašanje, kaj misli o sveti maši, ki jo bo papež daroval za migrante, dejal, da je rimski škof zelo politična oseba, ki ne razume problemov njihove države in nevarnosti, ki jo prinaša odprta meja z Mehiko, poroča Vatican insider.

Papež pa je na letalu, ko se je vračal iz Mehike, ko so ga novinarji vprašali o tem, zelo jasno dejal, da človek, ki misli le na gradnjo zidov in ne mostov, ni kristjan. Trump mu je nato preko medijev odgovoril, da je škandalozno, če nek verski voditelj dvomi v vero neke osebe. Dodal pa je še, da bi si papež Frančišek samo želel in molil, da bi imel Donalda Trumpa za predsednika, če bi džihadisti napadli Vatikan. »To se namreč meni ne bi moglo zgoditi«, je zatrdil Trump.

Po drugi strani pa papež Frančišek o Trumpu ni izrekel nobenega komentarja, niti pozitivnega, niti negativnega. Na vprašanje novinarjev ob njegovi izvolitvi je le opozoril na krščansko dejavnost, ko je dejal: Bomo videli, kaj bo storil. Krščanstvo je namreč po besedah svetega očeta predvsem konkretno, sicer ni krščanstvo. Zaradi vseh teh odprtih vprašanj vlada še toliko večje pričakovanje pred njunim srečanjem na štiri oči, ki bo potekalo 24. maja ob pol devetih zjutraj.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...