Jure PavšekJure Pavšek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Svetovalnica: Žganci za dobro kosilo

Hrana in okolje | 24.04.2017, 09:55 Rok Mihevc

Žganci so bili rdeča nit tokratne kuharske Svetovalnice, ko je sestra Nikolina odgovarjala na vprašanja poslušalk. Najbolj pogost način priprave žgancev je gorenjski, po katerem moko kuhamo v osoljenem kropu.

Na začetku oddaje je poslušalko zanimalo, zakaj ji veliko moke pri pripravi žgancev splava po vodi, ko jo odcedi. Sestra Nikolina je pojasnila, da se nekaj moke vedno izgubi v vodi, ki se kuha, hkrati pa je pri tej težavi svetovala manj vode in uporabo višje posode. »S tem bo prostornina omejena. Ko vsujemo moko, najprej pokrijemo, da vrela vode pride skozi celo kupolo vode, šele nato naredimo luknjo. Nato odcedimo na pokrovko in zabelimo.«

»Žgančevko«, torej vodo, v kateri smo kuhali žgance, pa lahko uporabimo tudi drugje. Predvsem pri peki domačega kruha, vodo zlijemo v testo, kruh pa bo imel prijeten okus. Naslednjo poslušalko je zanimalo, ali se lahko kako pomaga, če premalo odlijemo »žgančevko«. Sestra Nikolina pravi da ne, ker sveže moke ne moremo dodati, lahko pa žgance režemo z mastno vilico, ki jo pomakamo v vročo maščobo (maslo, olje, ocvirki), z lopatko režemo in dobimo »mokre žgance«. »Surova moka pa nam ne bo nič pomagala, z eno žlico se bo težko kaj zgostilo, z večjo količino pa bomo čutili surovo moko.« Po nasvetu še ene poslušalke, pa bi lahko žgance zgostili tudi z drobtinami, druga pa svetuje tudi uporabo ostre moke.

Male tortice brez mleka in orehov

Namesto mleka lahko uporabimo sadni sok. 1 žlico kakava v prahu, 1 jajce in 1 žlico sladkorja zmešamo v lonček, kuhamo nad vrelo vodo in mešamo ročno z metlico. Kuhamo, dokler se ne zgosti, nato dodamo še aromo, npr. sok pomaranče, mandarine, tudi kakšen liker ali rum. Za kremo lahko pripravimo tudi puding, na osnovi sadnega soka. Namesto masla pa lahko po nasvetu poslušalke uporabimo kokosovo maščobo.

V posnetku prisluhnite še ostalim vprašanjem: zakaj sesekljana pečenka poči (12:39), ali lahko za testo za palačinke in piškote namesto bele moke uporabimo polnozrnato (15:00), zakaj skorja pri potici odstopi (18:00) ter priprava fulijev (27:00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota) Poslovil se je dr. Karel Bedernjak (photo: Škofija Murska Sobota)

Gorel je za ustanovitev murskosoboške škofije

Verniki in duhovniki se poslavljajo od duhovnika, moralnega teologa, pobudnika ustanovitve soboške škofije in številnih pastoralnih idej, ter velikega dobrotnika našega radia dr. Karla Bedernjaka, ...

Eva Meštrović (photo: Jože Bartolj) Eva Meštrović (photo: Jože Bartolj)

Na Sinjem vrhu spet Umetniki za Karitas

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, kjer poteka 31. likovna kolonija Umetniki za Karitas je danes dan odprtih vrat, od 17. ure naprej pa bo na ogled tudi razstava nastalih in darovanih umetniških del, ...

Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO) Anej Filej je našel novo življenje v skupnosti Srečanje (photo: ARO)

Probleme je reševal z alkoholom

Aneju Fileju so zaradi vožnje pod vplivom alkohola kar štirikrat vzeli izpit. Izgubil je tudi službo, saj je bil voznik tovornjaka. Alkohol je postal njegova stalnica, srečal se je tudi z raznimi ...

Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec) Zaposleni na Oddelku za pediatrijo SB Slovenj Gradec (photo: SB Slovenj Gradec)

Srce v dresu – podaj naprej!

Po vsej Koroški in še širše med 8. avgustom in 10. oktobrom 2025 poteka dobrodelni turnir Srce v dresu – podaj naprej! Združuje zdravje, šport, solidarnost in srčnost. Dogodivščine želijo povezati ...