Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
S. Nikolina Rop SŠ (foto: Izidor Šček)
S. Nikolina Rop SŠ

Svetovalnica: Žganci za dobro kosilo

Hrana in okolje | 24.04.2017, 09:55 Rok Mihevc

Žganci so bili rdeča nit tokratne kuharske Svetovalnice, ko je sestra Nikolina odgovarjala na vprašanja poslušalk. Najbolj pogost način priprave žgancev je gorenjski, po katerem moko kuhamo v osoljenem kropu.

Na začetku oddaje je poslušalko zanimalo, zakaj ji veliko moke pri pripravi žgancev splava po vodi, ko jo odcedi. Sestra Nikolina je pojasnila, da se nekaj moke vedno izgubi v vodi, ki se kuha, hkrati pa je pri tej težavi svetovala manj vode in uporabo višje posode. »S tem bo prostornina omejena. Ko vsujemo moko, najprej pokrijemo, da vrela vode pride skozi celo kupolo vode, šele nato naredimo luknjo. Nato odcedimo na pokrovko in zabelimo.«

»Žgančevko«, torej vodo, v kateri smo kuhali žgance, pa lahko uporabimo tudi drugje. Predvsem pri peki domačega kruha, vodo zlijemo v testo, kruh pa bo imel prijeten okus. Naslednjo poslušalko je zanimalo, ali se lahko kako pomaga, če premalo odlijemo »žgančevko«. Sestra Nikolina pravi da ne, ker sveže moke ne moremo dodati, lahko pa žgance režemo z mastno vilico, ki jo pomakamo v vročo maščobo (maslo, olje, ocvirki), z lopatko režemo in dobimo »mokre žgance«. »Surova moka pa nam ne bo nič pomagala, z eno žlico se bo težko kaj zgostilo, z večjo količino pa bomo čutili surovo moko.« Po nasvetu še ene poslušalke, pa bi lahko žgance zgostili tudi z drobtinami, druga pa svetuje tudi uporabo ostre moke.

Male tortice brez mleka in orehov

Namesto mleka lahko uporabimo sadni sok. 1 žlico kakava v prahu, 1 jajce in 1 žlico sladkorja zmešamo v lonček, kuhamo nad vrelo vodo in mešamo ročno z metlico. Kuhamo, dokler se ne zgosti, nato dodamo še aromo, npr. sok pomaranče, mandarine, tudi kakšen liker ali rum. Za kremo lahko pripravimo tudi puding, na osnovi sadnega soka. Namesto masla pa lahko po nasvetu poslušalke uporabimo kokosovo maščobo.

V posnetku prisluhnite še ostalim vprašanjem: zakaj sesekljana pečenka poči (12:39), ali lahko za testo za palačinke in piškote namesto bele moke uporabimo polnozrnato (15:00), zakaj skorja pri potici odstopi (18:00) ter priprava fulijev (27:00).

Hrana in okolje, Svetovalnica
Devica Marija (photo: cathopic) Devica Marija (photo: cathopic)

Marijin rojstni dan

Obhajamo praznik Praznik Marijinega rojstva. Zato bo slovesno še posebej po Marijinih romarskih središčih in vseh cerkvah, ki so ji posvečene. Na brezjah bo sveto mašo ob 10.00 daroval koprski ...

Charlie Kirk (photo: Gage Skidmore from Surprise, AZ, ZDA) Charlie Kirk (photo: Gage Skidmore from Surprise, AZ, ZDA)

Charlie Kirk kot glas razuma v tem zmedenem svetu

Združene države Amerike je včeraj pretresel uboj Charlieja Kirka - konservativnega komentatorja in spletnega vplivneža, ki so mu sledili predvsem mladi. Med njegovim nastopom na univerzitetnem ...

dr. Aleš Maver (photo: STA) dr. Aleš Maver (photo: STA)

Je Slovenija poskusni zajec Evropske unije?

Na Bližnjem vzhodu ne izraelska ne palestinska stran ne kažeta posebne pripravljenosti za iskanje trajnega miru. To je za naš radio ugotavljal politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver.

Ruski predsednik Vladimir Putin (photo: dpa/STA) Ruski predsednik Vladimir Putin (photo: dpa/STA)

Vladimir Putin se boji konca vojne v Ukrajini

Najboljša pot do prekinitve ognja v Ukrajini vodi prek spremembe režima v Kremlju. To je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj znova poudaril politični analitik in zgodovinar dr. Aleš Maver. ...