S. Nikolina Rop SŠ
Svetovalnica: Žganci za dobro kosilo
Hrana in okolje | 24.04.2017, 09:55 Rok Mihevc
Žganci so bili rdeča nit tokratne kuharske Svetovalnice, ko je sestra Nikolina odgovarjala na vprašanja poslušalk. Najbolj pogost način priprave žgancev je gorenjski, po katerem moko kuhamo v osoljenem kropu.
Na začetku oddaje je poslušalko zanimalo, zakaj ji veliko moke pri pripravi žgancev splava po vodi, ko jo odcedi. Sestra Nikolina je pojasnila, da se nekaj moke vedno izgubi v vodi, ki se kuha, hkrati pa je pri tej težavi svetovala manj vode in uporabo višje posode. »S tem bo prostornina omejena. Ko vsujemo moko, najprej pokrijemo, da vrela vode pride skozi celo kupolo vode, šele nato naredimo luknjo. Nato odcedimo na pokrovko in zabelimo.«
»Žgančevko«, torej vodo, v kateri smo kuhali žgance, pa lahko uporabimo tudi drugje. Predvsem pri peki domačega kruha, vodo zlijemo v testo, kruh pa bo imel prijeten okus. Naslednjo poslušalko je zanimalo, ali se lahko kako pomaga, če premalo odlijemo »žgančevko«. Sestra Nikolina pravi da ne, ker sveže moke ne moremo dodati, lahko pa žgance režemo z mastno vilico, ki jo pomakamo v vročo maščobo (maslo, olje, ocvirki), z lopatko režemo in dobimo »mokre žgance«. »Surova moka pa nam ne bo nič pomagala, z eno žlico se bo težko kaj zgostilo, z večjo količino pa bomo čutili surovo moko.« Po nasvetu še ene poslušalke, pa bi lahko žgance zgostili tudi z drobtinami, druga pa svetuje tudi uporabo ostre moke.
Male tortice brez mleka in orehov
Namesto mleka lahko uporabimo sadni sok. 1 žlico kakava v prahu, 1 jajce in 1 žlico sladkorja zmešamo v lonček, kuhamo nad vrelo vodo in mešamo ročno z metlico. Kuhamo, dokler se ne zgosti, nato dodamo še aromo, npr. sok pomaranče, mandarine, tudi kakšen liker ali rum. Za kremo lahko pripravimo tudi puding, na osnovi sadnega soka. Namesto masla pa lahko po nasvetu poslušalke uporabimo kokosovo maščobo.
V posnetku prisluhnite še ostalim vprašanjem: zakaj sesekljana pečenka poči (12:39), ali lahko za testo za palačinke in piškote namesto bele moke uporabimo polnozrnato (15:00), zakaj skorja pri potici odstopi (18:00) ter priprava fulijev (27:00).