Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kanadska zastava (foto: Splet)
Kanadska zastava

Na ad limina kanadski škofje

Cerkev po svetu | 28.03.2017, 10:06 Marta Jerebič

S papežem Frančiškom so se včeraj srečali škofje Kanadske škofovske konference zahodnega območja, ki se mudijo v Vatikanu na obisku ad limina apostolorum.

Kanada je v zadnjih desetletjih postala vse bolj sekularizirana in se prišteva med družbe, ki so najbolj odprte za uzakonitev etično spornih praks: pomoč pri zanositvi in nadomestno materinstvo, človeško kloniranje, evtanazija in samomor, homoseksualne zveze. Kanadski škofje imajo zato veliko dela na teh področjih.

Kanada, ki je velika skoraj kot Evropa, ima 35 milijonov prebivalcev. Predstavlja mozaik ljudi različne narodne pripadnosti, ki so razdeljeni na dve kulturni in jezikovni območji, anglofonsko in frankofonsko, kar je povezano s kolonizacijo. Okoli 40 odstotkov prebivalcev je katoličanov, tretjina pa protestantov. Muslimanov je dva odstotka, po en odstotek pa judov, budistov in hinduistov.

Od kanadskih škofov se pričakuje veliko dela na mnogih področjih, da bi se prineslo evangeljsko sporočilo v srce vsakega človeka, v središče družbe pa bi se postavilo človeško osebo. Vztrajno je oznanjevanje Cerkve o temah, kot so: mir na svetu, razoroževanje, trajnostni razvoj in skrb za okolja, socialna pravičnost, zaščita staroselskih ljudstev, imigrantov in beguncev ter vseh, ki so izključeni iz družbene blaginje.

Med najbolj bolečimi temami pa so primeri spolnih zlorab s strani klera, ki so se zgodili v preteklosti in ki jih je Cerkev v Kanadi priznala ter prosila tudi odpuščanje. Veliko rezultatov kaže ekumenski in medverski dialog, s pomočjo katerega so verski voditelji spregovorili v en glas, na primer v zvezi z načeli solidarnosti in sobivanja narodov, nedavno pa tudi po napadu na mošejo v Quebecu ter proti omejitvam priseljevanja migrantov ameriškega predsednika Trumpa.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...