Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Zdravniki (foto: mphd.blog.com)
Zdravniki

Gospodarske organizacije: Zdravstvena reforma služi le polnjenju zdravstvene blagajne

Slovenija | 09.03.2017, 16:40 Andrej Šinko

V gospodarskih združenjih opozarjajo na nujnost celovite zdravstvene reforme. Predstavniki omenjenih organizacij so poudarili, da predlagani ukrepi vlade ne rešujejo najbolj perečih problemov v zdravstvu, ampak so osredotočeni predvsem v dodatno vplačevanje v zdravstveno blagajno.

V gospodarskih združenjih opozarjajo, da pri predlaganih spremembah manjka reorganizacija zdravstva. Zato nasprotujejo večjim obremenitvam in prilivom v zdravstveno blagajno. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek je pojasnil, da pričakujejo reformo, ki bo omogočila kakovostno in dostopno zdravstvo za pošteno ceno. »S predlogom, ki ga imamo na mizi, bi država v naslednjih petih letih iz rok državljanov potegnila dodatnih več 100 milijonov evrov, pri čemer pa ni nobenega zagotovila, da bodo zdravstvene storitve za zavarovance dostopnejše in poraba zbranih sredstev racionalnejša,« je opozoril. Mačkošek je predlagal umik predloga in zahteval izredno sejo Ekonomsko-socialnega sveta na to temo.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je opozoril na določilo v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva možnost, da se obvezni prispevek delodajalca za poškodbe pri delu in poklicne bolezni, ki zdaj znaša 0,53 odstotka bruto plače, dvigne, če na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije odhodki za ta namen presežejo prihodke. Po drugi strani pa se ta sredstva, ki znašajo okoli 80 milijonov evrov letno, ne porabljajo namensko, je dodal.

Moti ga tudi, da predlog zakona v ničemer ne razrešuje regresnih zahtevkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki jih ima ta do delodajalca v primeru poškodbe, smrti ali bolezni zavarovanca, če niso bile v celoti izpolnjene obveznosti za varnost in zdravje pri delu.

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu ni podprt s konkretnimi izračuni o vplivih na gospodarstvo in posameznika, pa je opozorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Dodala je, da se je vlada zavezala k razbremenitvi gospodarstva, medtem ko predlagani zakon širi osnove za plačevanje prispevkov in uvaja novo obvezno zdravstveno nadomestilo.

To bo po njenem mnenju izničilo že tako majhne učinke mini davčne reforme. Zato pričakujejo rešitve za razbremenitev stroškov dela z naslova bolniških odsotnosti v breme delodajalca. Tako predlagajo, da bi delodajalec kril prvih 20 delovnih dni bolniške, sedaj jih 30.

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš pa je opozoril na nevarnost višjih prispevkov v zdravstvu. Ministrstvo za zdravje namreč v predlogu zakona ne upošteva nobenega od drugih možnih odhodkov iz zdravstvene blagajne ali pa znižanja prihodkov zaradi nihanj gospodarske aktivnosti. Tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je po njegovih navedbah napol javno priznala, da predlagana zdravstvena reforma vodi v neizogiben dvig obvezne prispevne stopnje za zdravstvo.

Predstavnica Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Ajša Vodnik pa ima pomisleke glede monopolizacije obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po njenem mnenju le ena zdravstvena zavarovalnica ne bo vodila v boljšo dostopnost ali boljšo transparentnost financiranja.

Predlagana sestava sveta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v kateri bi bilo pet predstavnikov zavarovancev, trije predstavniki delodajalcev, od njih en predstavnik vlade, in še dodatno en predstavnik vlade, je po mnenju predsednika Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Draga Delaluta nesprejemljiva. Kot opozarja, so delodajalci ključni plačniki v zdravstveno blagajno, takšna sestava sveta pa bi pomenila prevzem nadzora nad sredstvi iz rok plačnikov v roke porabnikov.

Predstavnica Združenja Manager Sonja Šmucbi meni, da bi bilo treba dati tudi večja pooblastila za vodenje direktorjem javnih zdravstvenih zavodov. Sprašuje se tudi glede ustreznosti kadrovanja v vodstva zdravstvenih zavodov. »Zdravnik, ki je zelo dober zdravnik, ne pomeni, da je tudi dober manager,« je opozorila. Zato bi bilo po njenem mnenju treba v zdravstvene domove in bolnišnice vpeljati osnovna načela korporativnega upravljanja, prav tako bi morali urediti problem plačne uravnilovke oziroma jasno določiti merila za nagrajevanje v zdravstvu.

Slovenija, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...