Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Kaj bi se zgodilo, če bi s Svetim pismom ravnali podobno kot z mobitelom?

Svet | 05.03.2017, 15:46

Papež Frančišek bo popoldne odpotoval v Ariccio. Do petka bo na duhovnih vajah s svojimi sodelavci, zato se bo z verniki in ostalimi ljudmi dobre volje v Vatikanu znova srečal šele čez teden dni pri opoldanski molitvi ter nato med pastoralnim obiskom ene od številnih rimskih župnij. Že danes mu je pred molitvijo Angelovega češčenja kljub slabemu vremenu na trgu pred vatikansko baziliko znova prisluhnila velika množica romarjev.

Papež Frančišek se je v opoldanskem nagovoru naslonil na zapis evangelista Mateja, kjer pripoveduje o skušnjavah, ki jih je Jezus doživel v puščavi. To se je zgodilo neposredno po Jezusovem krstu v Jordanu in pred njegovim javnim delovanjem. Ko je pripravljen na izpolnitev svojega poslanstva, ga hoče satan s trojno skušnjavo odvrniti s poti ponižnosti in poslušnosti Očetu. Ve namreč, da bi bil z njo premagan. Zato si prizadeva, da bi Jezusa vodil do zmage in slave po varljivi bližnjici.

Papež Frančišek je opozoril, da je Jezus vse te strupene satanove puščice, skušnjave, odbil s ščitom Božje besede. Božja beseda izraža voljo Boga Očeta. In tako njegov Sin iz boja izide kot zmagovalec poln moči Svetega Duha. K temu, kar je že zapisano v Svetem pismu ne doda prav nobene svoje besede. Sveti oče je v nadaljevanju poudaril: "Kristjani smo v štiridesetih dneh postnega časa povabljeni hoditi po Jezusovih stopinjah in se v duhovnem boju s hudim duhom tudi mi soočiti z močjo Božje besede. Zato je treba gojiti domačnost s Svetim pismom: brati ga pogosto, premišljevati ga in njegovo vsebino vsrkati vase. Biblija vsebuje Božjo besedo, ki je vedno aktualna in učinkovita."

Papež Frančišek se je spomnil nekoga, ki je zastavil vprašanje o tem, kaj bi se zgodilo, če bi s Svetim pismom ravnali podobno kot z mobitelom. Ali tudi Sveto pismo vedno nosimo s sabo? Vsaj malo žepno izdajo? Ali se vrnemo, ko opazimo, da smo ga pozabili vzeti? Ga večkrat na dan odpremo in pogledamo? Prepričan je, da če bi tako ravnali, nas nobena skušnjava ne bi uspela oddaljiti od Boga in nobena ovira nam ne bi mogla preprečiti hoje po pravi poti. Naše življenje bi v moči Svetega Duha bilo prežeto z ljubeznijo in to celo do sovražnikov. Devica Marija, ki je bila brezpogojno predana Bogu, naj nam po besedah svetega očeta izprosi poslušnost Božji besedi in resnično spreobrnjenje srca.

Papež Frančišek je vse, ki so se danes zbrali na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in tudi ostale prosil, naj molimo zanj in za njegove sodelavce, ko bodo na duhovnih vajah. Ob tem je vsem sporočil, da postni čas predstavlja pot spreobrnjenja in boja proti zlu. "Vsem želim, da bi bi postno popotovanje prineslo bogate sadove."

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...