Bodoči dijaki in študentje, izkoristite informativne dneve

Slovenija | 10.02.2017, 01:08

Pred devetošolci in maturanti je pomembna odločitev; kje po osnovni ali srednji šoli nadaljevati šolanje v novem šolskem letu. Zato so petkovi in sobotni informativni dnevi, ko izobraževalne ustanove odprejo svoja vrata in se predstavijo, idealna priložnost, da si mladi naberejo čim več koristnih informacij, na podlagi katerih bodo presodili, kaj si v resnici želijo.

Marsikdo od mladih ne ve natančno, kaj vse bi počel v življenju, zato naj pri odločitvi za nadaljnje šolanje prevlada tisto, kar ga najbolj zanima. Srednje šole bodo jutri ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. uri v znamenju informativnih dni, na katerih se bodo lahko bodoči dijaki in študentje seznanili s šolami, ki jih zanimajo. Na srednjih šolah je v prihodnjem letu na voljo dobrih 23 tisoč vpisnih mest, torej več, kot kandidatov.

Prav je, da mladi v čim večjem številu obiščejo izbrane šole, a se hkrati tam dobro pozanimajo in postavljajo čim več vprašanj, je poudarila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. »Naj prisluhnejo sebi, svoji radovednosti in predvsem željam, ki jih imajo tudi iz spoznavanja dosedanjih vsebin. Poleg tega vsem, ki iščejo svojo poklicno pot, svetujem, da verjamejo vase.«

Največ se jih namerava vpisati v srednje strokovne programe

Srednje šole bodo prijave za vpis sprejemale do 4. aprila. Najpozneje do 7. aprila bo šolsko ministrstvo na spletnih straneh objavilo stanje prijav po posameznih programih, nato pa najpozneje do 21. aprila odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest. Do 25. aprila bodo lahko učenci prijavo prenesli na drugo šolo oz. v drug program, najpozneje do 6. junija pa bodo obveščeni o morebitni omejitvi vpisa. Do 4. aprila bo tudi rok za prijavo v dijaški dom.

Poskusno uvajanje vajeništva

Največja novost v prihodnjem šolskem letu bo poskusno izvajanje vajeništva, ki ga bodo izvajali v programih mizar, kamnosek, gastronomske in hotelske storitve ter oblikovalec kovin - orodjar. Izvajali jih bodo šolski centri Novo mesto, Slovenj Gradec, Škofja Loka, bežigrajska srednja poklicna in strokovna šola, ljubljanska srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola, izolska srednja šola in Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci. Trenutno je namreč v proceduri v državnem zboru zakon o vajeništvu, ki v slovenski šolski sistem uvaja dualni sistem izobraževanja. Po njem bodo dijaki, ki se bodo odločili za vajeništvo, del šolanja opravili na šoli, del pa kot praktično usposabljanje pri delodajalcu.

Na informativnih dnevih tudi pomoč študentskih organizacij

Fakultete bodo bodočim študentom odprle vrata ob 10. in 15. uri, v soboto pa ob 10. uri, na primorski univerzi pa še ob 15. uri. Izjema sta ljubljanski fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo ter za računalništvo in informatiko, kjer bosta v petek mlade sprejemali že ob 9.30 oziroma ob 11. uri. Posebnost je tudi ljubljanska fakulteta za socialno delo, saj bodo zaradi prenove fakultete informativni dnevi v Študentskem kampusu. Na glavni železniški in avtobusni postaji v Ljubljani bodo mladim na voljo informatorji, ki jih bodo usmerjali. Tudi v Mariboru in na obali bodo pomagali člani študentske organizacije. Za bodoče študente pa je na voljo 18.895 vpisnih mest. Tokrat izpostavimo višješolsko strokovno izobraževanje, saj je po vsej državi na voljo 50 višjih strokovnih šol, katerih prednost je praktična naravnanost vsebin in tesno povezovanje z gospodarstvom. »Gre za 1. bolonjsko stopnjo, krajšo obliko, in kot prednost izpostavljam, da študij traja dve leti. V tem času študent pride do želene izobrazbe in potrebnih kompetenc, ki jih lahko določajo delodajalci. Višješolsko izobraževanje zajema 40 odstotkov praktičnega izobraževanja študentov. Ti so potem vpeti v delovne procese in lahko po zaključku izobraževanja nemudoma začnejo z delom. Podjetja pa zaposlijo kader, ki ga dejansko potrebujejo,« je povedal predsednik Skupnosti Višjih strokovnih šol Alojz Razpet. Bodoči dijaki in študentje, jutri torej pogumno zastavljajte vprašanja, dobro je preveriti stroške študija, urnik in pogoje za napredovanja, možnosti zaposlitve in študija v tujini ter druge ugodnosti.

Slovenija, Sociala