Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Odziv prvih kristjanov naj nas navdihuje deliti evangelij

Cerkev po svetu | 22.01.2017, 15:28

Papež Frančišek je opoldanski nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra posvetil evangeljskemu odlomku o začetku Jezusovega oznanjevanja v večinoma poganski Galileji. Čeprav je šlo za obrobno pokrajino, se je ravno od tam razširila Kristusova luč, je poudaril sveti oče. Povabil je k nadaljnji molitvi za edinost kristjanov, izrazil bližino žrtvam potresa v osrednji Italiji ter se zahvalil reševalcem.

Za zgodovino zveličanja se iz poganske, obrobne Galileje ni pričakovalo velikih reči. Vendar pa se je ravno od tam razširila Luč. Tam je, po sv. Janezu Krstniku, Jezus oznanjal prihod nebeškega kraljestva. Toda za razliko od Krstnika, ki je čakal na ljudi, da pridejo k njemu, je šel Jezus ljudem naproti. Papež Frančišek je ugotovil, da Jezus ni samo oznanjal evangelija, pač pa je iskal tovariše, ki bi jih pridružil svojemu poslanstvu zveličanja. Izbral je preproste ribiče na obali Galilejskega morja. In ti so takoj opustili mreže in šli za njim. Papež Frančišek je povedal, da smo današnji kristjani srečni, ker lahko oznanjamo in pričujemo svojo vero, saj se je že zgodilo prvo oznanilo, ker so že bili tisti ponižni in pogumni ljudje, ki so velikodušno odgovorili na Jezusov klic.

„Ob obali jezera, na področju, na katerega nihče ni pomislil, se je rodila prva skupnost Kristusovih učencev. Naj zavest o teh začetkih prebudi v nas željo ponesti Jezusovo besedo, ljubezen in nežnost v vsak kontekst življenja, tudi v tistega težko dostopnega in trdovratnega. Ponesti Besedo na vsa obrobja.

Spreobrnjenje ne pomeni zamenjave oblačil, ampak navad

Jezusovo sporočilo posnema Krstnikovo, saj oznanja »nebeško kraljestvo«. To kraljestvo ne prinaša ponovne vzpostavitve nove politične moči, temveč dopolnitev zaveze med Bogom in njegovim ljudstvom, ki bo prinesla obdobje miru in pravičnosti. „Za sklenitev te zaveze z Bogom, je vsakdo poklican spreobrniti se, spremeniti lasten način mišljenja in življenja. Pomembno je, da ne spremenimo samo način življenja, temveč tudi način mišljenja. Ne gre za menjavo oblačil, temveč navad. To, po čem se razlikuje Jezus od Janeza Krstnika pa je stil in metoda.“ 

Papež poziva k nadaljnji molitvi za edinost kristjanov

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče spomnil, da smo sredi tedna molitve za edinost kristjanov, ki letos nosi naslov Kristusova ljubezen nas priganja k spravi in napovedal, da bo v sredo vodil večernice v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. Sveti oče je v nadaljevanju izrazil bližino vsem, ki trpijo zaradi potresnih sunkov in obilnega sneženja, ki je prejšnje dni prizadelo srednjo Italijo in predvsem deželo Abruci. »Blizu sem z molitvijo in ljubeznijo do družin žrtev. Spodbujam vse tiste, ki si velikodušno prizadevajo pomagati kot tudi krajevnim Cerkvam, ki delajo za lajšanje trpljenja in težav. Vabim vas, da skupaj molimo k Mariji za žrtve in za tiste, ki z velikimi napori pomagajo pomoči potrebnim.« Voščil je tudi tistim, ki 28. januarja obhajajo lunino novo leto, tako tisti na Daljnem vzhodu, kakor po vem svetu. Papež Frančišek je še posebej pozdravil dekleta iz Paname, kjer bo naslednji Svetovni dan mladih, in sicer konec januarja 2019. Datum so po besedah panamskega nadškofa Joséja Dominga Ulloa Mendiete izbrali predvsem zaradi podnebnih razmer.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...