Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Janja Frelih Gorjanc (foto: ARO)
Janja Frelih Gorjanc

Poslavljanja

| 27.12.2016, 11:26 Damijana Medved

V zadnji letošnji oddaji Modrost v očeh smo govorili o poslavljanju in odpovedovanju. Da bi lahko rasli, se moramo nenehno odpovedovati, v starosti pa postaja to odpovedovanje vse bolj očitno in velikokrat tudi boleče. S psihologinjo Janjo Frelih Gorjanc smo podrobneje govorili o odpovedi imetju, odnosom in vplivu.

Poslavljanje koledarskega leta nas vabi tudi k poslavljanju od navad, za katere ugotovimo, da nam škodujejo; marsikadaj se tega lotimo zelo velikopotezno in nas potem že sredi januarja obide občutek nesposobnosti, ko se zavemo, da smo si zastavili prevelike načrte v spremembi življenjskega sloga. Naša gostja nam je ob vprašanju, kako naj se lotimo poslavljanja, postavila pred izziv, da si postavimo vprašanje, zakaj smo tam, kjer smo; čemu služi moja razvada; morda sa npr. za lenobo dejansko skriva utrujenost, kar je povsem drugačno izhodišče.

Starost sama na sebi narekuje slovo in odpoved; v oddaji smo pozornost usmerili v odpoved imetju in Janja Frelih Gorjanc ob vprašanjih, kako naj se odpovemo stvarem, za katere smo varčevali vse življenje, komu naj jih podarimo in kaj storiti, če drugi nočejo sprejeti našega imetja, odgovarja, da je stvari treba jemati kot nekakšne služabnike in presoditi, kdaj nam še služijo in kdaj napoči čas, ko nam ne služijo več, bi pa morda lahko služili komu drugemu. Ob tem pa se je potrebno zavedati, da je iluzorno od drugih pričakovati, da bodo imeli enak odnos do stvari, kot ga imamo sami in da je treba sprejeti, da vsak razvije svojstven odnos.

V starosti ljudje umirajo. Sozakonec, sorodniki, prijatelji, … Kljub temu, da nikoli ni prepozno za spletanje novih prijateljestev, je kljub temu starost čas, ko je odnosov vedno manj. In misli Anslema Gruena, da se v starosti moramo naučiti biti tudi sami, naša gostja dodaja, da se moramo naučiti biti sami v vseh življenjskih obdobjih.

Za marsikoga je težko, da se mora na starost odpovedati svojemu vplivu, svoji moči. Prepustiti vajete drugim. Sobivati z mlajšimi generacijami, a v resnici se vse življenje poslavljamo. Ne moremo se oklepati niti otroštva, niti mladosti. Da bi lahko rasli, se moramo nenehno odpovedovati in Janja Frelih Gorjanc poudarja, da s poslavljanjem od starega dajemo prostor novemu.

Rojstvo Odrešenika in iztekajoče se koledarsko leto je primeren čas, da se ozremo na prehojemo pot in ovrednotimo svoje življenje; morda tudi primeren trenutek, da se poslovimo od nekaterih idealov, neizpolnjenih hrepenenj, da (si) odpustimo in živimo v hvaležnosti, za vse kar nam je bilo dano doživeti in prejeti; četudi so bile to grenke in težke stvari – da se spravimo s sabo in svetom.

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.