Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Janja Frelih Gorjanc (foto: ARO)
Janja Frelih Gorjanc

Poslavljanja

27.12.2016, 11:26 Damijana Medved

V zadnji letošnji oddaji Modrost v očeh smo govorili o poslavljanju in odpovedovanju. Da bi lahko rasli, se moramo nenehno odpovedovati, v starosti pa postaja to odpovedovanje vse bolj očitno in velikokrat tudi boleče. S psihologinjo Janjo Frelih Gorjanc smo podrobneje govorili o odpovedi imetju, odnosom in vplivu.

Poslavljanje koledarskega leta nas vabi tudi k poslavljanju od navad, za katere ugotovimo, da nam škodujejo; marsikadaj se tega lotimo zelo velikopotezno in nas potem že sredi januarja obide občutek nesposobnosti, ko se zavemo, da smo si zastavili prevelike načrte v spremembi življenjskega sloga. Naša gostja nam je ob vprašanju, kako naj se lotimo poslavljanja, postavila pred izziv, da si postavimo vprašanje, zakaj smo tam, kjer smo; čemu služi moja razvada; morda sa npr. za lenobo dejansko skriva utrujenost, kar je povsem drugačno izhodišče.

Starost sama na sebi narekuje slovo in odpoved; v oddaji smo pozornost usmerili v odpoved imetju in Janja Frelih Gorjanc ob vprašanjih, kako naj se odpovemo stvarem, za katere smo varčevali vse življenje, komu naj jih podarimo in kaj storiti, če drugi nočejo sprejeti našega imetja, odgovarja, da je stvari treba jemati kot nekakšne služabnike in presoditi, kdaj nam še služijo in kdaj napoči čas, ko nam ne služijo več, bi pa morda lahko služili komu drugemu. Ob tem pa se je potrebno zavedati, da je iluzorno od drugih pričakovati, da bodo imeli enak odnos do stvari, kot ga imamo sami in da je treba sprejeti, da vsak razvije svojstven odnos.

V starosti ljudje umirajo. Sozakonec, sorodniki, prijatelji, … Kljub temu, da nikoli ni prepozno za spletanje novih prijateljestev, je kljub temu starost čas, ko je odnosov vedno manj. In misli Anslema Gruena, da se v starosti moramo naučiti biti tudi sami, naša gostja dodaja, da se moramo naučiti biti sami v vseh življenjskih obdobjih.

Za marsikoga je težko, da se mora na starost odpovedati svojemu vplivu, svoji moči. Prepustiti vajete drugim. Sobivati z mlajšimi generacijami, a v resnici se vse življenje poslavljamo. Ne moremo se oklepati niti otroštva, niti mladosti. Da bi lahko rasli, se moramo nenehno odpovedovati in Janja Frelih Gorjanc poudarja, da s poslavljanjem od starega dajemo prostor novemu.

Rojstvo Odrešenika in iztekajoče se koledarsko leto je primeren čas, da se ozremo na prehojemo pot in ovrednotimo svoje življenje; morda tudi primeren trenutek, da se poslovimo od nekaterih idealov, neizpolnjenih hrepenenj, da (si) odpustimo in živimo v hvaležnosti, za vse kar nam je bilo dano doživeti in prejeti; četudi so bile to grenke in težke stvari – da se spravimo s sabo in svetom.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...