Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Zastava Slovenije (foto: ARO)
Zastava Slovenije

Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti

Slovenija | 26.12.2016, 08:36

V spomin na poenotenje slovenskega naroda na plebiscitu o samostojni in neodvisni Sloveniji leta 1990 danes zaznamujemo državni praznik - dan samostojnosti in enotnosti. 26 let po tem, ko je postalo jasno, da smo se Slovenci odločno izrekli za svojo pot, bi lahko zelo tarnali, saj smo pričakovali nekaj drugega. Nadškof Anton Stres razmere, v katerih smo, in naš trenutni odnos do države poskuša razumeti v luči splošnih življenjskih izkušenj. Da je treba dogodke pred dobrega četrt stoletja vedno znova obujati, je prepričan predsednik Zbora za republiko France Cukjati.

Rdeča nit vseh življenjskih izkušenj je, tako nadškof Stres, da je človek na nekem začetku vedno poln optimizma in zelo velikih idealističnih pričakovanj. A nato pride streznitev, pojavijo se majhna razočaranja, ki nas postavijo na trdna tla. "Ko je šlo za Slovenijo, smo govorili, kako bomo takoj postali Švica in podobno, kar je bilo neutemeljeno in malo mladostno navdušeno, v nekih najlepših barvah smo si to slikali, moorda smo bili tudi nekoliko preponosni in ošabni, češ, Slovenci smo nekaj izjemnega in posebnega, kar se nam velikokrat maščuje." Po besedah nadškofa Stresa se to kaže predvsem v tem, da ne želimo prisluhniti izkušnjam ostalih pri oblikovanju države. "Imamo nekatere posebnosti, ki so pravzaprav neumnosti, ampak jih še kar naprej ohranjamo in vzdržujemo, ker želimo biti bolj pametni. To je značilnost našega provincializma." Kot dodaja nadškof Stres, je takšna naša resničnost, a tarnanje nima pomena. "Zdaj vsaj vidimo, kdo smo. Od tod naprej je treba vedno znova začenjati zelo realistično in zelo pri tleh."

Če se bomo zavedali, kaj je narobe, in vedeli, kaj si želimo, ter verjeli, da je enotnost v cilju spet mogoče doseči, bomo po Cukjatijevih besedah do njega tudi prišli. "Ampak pot do enotnosti, kakršno smo doživeli, vodi le prek osveščanja. Ljudje, ki vedo, za kaj gre, se vedno pravilno odločijo. Le iskren in temeljit pogovor privede do skupnih rešitev." Cukjati je še opozoril, da kdor želi preprečiti skupne rešitve in vnovično enotnost ali vsaj neskreganost naroda, bo najprej poskrbel za izkrivljeno medijsko poročanje. Zato se po Cukjatijevem mnenju v tem trenutku lahko naslonimo na nova civilna združenja, ki niso režimsko pogojena. Tem nova vrata odpirajo spletni mediji, a jih je treba, tako Cukjati, še bolj odločno in na široko uporabiti. Da bi temeljne resnice, brez katerih ni prihodnosti naše civilizacije, veljale v okolju, kjer živimo, želi nadškof Stres.

Slovenija, Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...