Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Cvetje na prizorišču terorističnega napada (foto: Reuters/Radio Vatikan)
Cvetje na prizorišču terorističnega napada

Nemčija žaluje za žrtvami pokola v Berlinu, zanje moli tudi papež

Svet | 20.12.2016, 18:56

Nemčija žaluje za žrtvami včerajšnjega pokola v Berlinu. Kanclerka Angela Merkel je z notranjim in zunanjim ministrom Thomasom de Maizierjem in Frank-Walterjem Steinmeierjem ter županom prestolnice Michaelom Müllerjem obiskala prizorišče zločina. V katedrali svete Hedvike je žalno sveto mašo daroval berlinski nadškof Heiner Koch, bogoslužje nocoj pripravljajo tudi v evangeličanski cerkvi na trgu Breitscheidplatz, ki stoji v bližini kraja zločina. Medtem ko pristojni nadaljujejo z zbiranjem podatkov o okoliščinah terorističnega napada, se iz Evropske unije in sveta vrstijo izrazi sožalja. Pridružil se jim je tudi papež Frančišek.

Merklova je že dopoldne izrazila globoko prizadetost ob krvavem dejanju. Zgodaj popoldne je z nekaterimi predstavniki svoje vlade obiskala kraj, kjer je tovornjak sinoči dobesedno oral med obiskovalci božičnega sejma ter jih 12 ubil in približno 50 ranil. Do zdaj je bilo identificiranih šest žrtev napada, vsi so nemški državljani. 25 ljudi še ostaja v zdravniški oskrbi, 14 jih je huje ranjenih. Merklova se je pogovarjala s policisti, nato se je vpisala v žalno knjigo v bližnji cerkvi.

Nadškof Koch je pri žalni sveti maši v berlinski katedrali, pri kateri se je zbralo 400 vernikov, poudaril, da je treba držati skupaj. "Strnimo vrste v noči po terorističnem napadu." Po njegovih besedah žrtvam ne bo pomagalo olepševanje ali podcenjevanje razmer. Prav tako ljudje ne bi smeli začeti izmenjevati očitkov, kar bi mednje vneslo razdor.

Da sovraštvo teroristov ne sme voditi v še več sovraštva, je bil jasen predsednik države Joachim Gauck. Tudi on je pozval k enotnosti ter se zavzel za močno, pravično in človeško družbo ter zatrdil, da oblasti sorodnikov žrtev ne bodo prepustile njihovi bolečini.

Kdo stoji za terorističnim napadom?

Medtem na dan prihajajo nove podrobnosti o okoliščinah krvavega dejanja. Pristojni so potrdili, da je šlo za teroristični napad, a kdo ga je zagrešil še ni jasno. Policija je prijela prebežnika, ki je iz Pakistana v Nemčijo prišel pred približno letom dni po balkanski poti. Živel je v centru za begunce in migrante. Vpletenost je zanikal, policija je nato priznala, da ni prijela pravega osumljenca. Eden ali več storilcev naj bi bilo še na begu, policija je sporočila, da so oboroženi in nevarni.

Med obiskovalce božičnega sejma zapeljal tovornjak s poljskimi registrskimi tablicami

Kot je znano, je v tovornjaku s poljskimi registrskimi tablicami našla ustreljenega poljskega državljana. Ta je bil pravi voznik. Star je bil 37 let. Lastnik podjetja blizu Gdanska, za katerega je vozil, Ariel Zurawski, je povedal, da je bil precej močan, težak okoli 120 kilogramov in visok 183 centimetrov. Zurawski, ki je bil tudi stric umrlega, je pojasnil je, da je, ko je prek fotografije identificiral posmrtne ostanke, opazil sledi udarcev. Tovornjak je v Nemmčijo pripeljal iz Italije, prevažal je 24 ton jeklenih elementov. V Berlinu bi moral tovor razložiti. Zurawski je povedal, da se je z voznikom zadnjič slišal na dan terorističnega napada okoli 15h, uro pozneje ga je še enkrat klical, a se ni več javljal na telefon. S pomočjo sistema GPS je ugotovil, da se je okoli tovornjak takrat premikal, a vse kaže, da po parkirišču, kot bi se nekdo učil voziti. Nato ga je ob 19.40 zapustil in odpeljal proti deset kilometrov oddaljenemu božičnemu sejmu. Zurawski je še povedal, da je bilo z vozilom enostavno upravljati, saj imelo je avtomatski menjalnik. A kljub temu vožnja po Berlinu s takšnim tovornjakom ni enostavna, zato je mogoče, da ga je vozil pravi voznik in ne napadalec.

Med žrtvami, tako kaže, ni Slovencev

Med ubitimi ali ranjenimi v terorističnem napadu po še neuradnih podatkih ni slovenskih državljanov. Kot je pojasnil vodja konzularne službe na našem zunanjem ministrstvu Andrej Šter, bodo uradni podatki znani, ko bodo pristojne oblasti v Nemčiji objavile sezname z identitetami žrtev napada. Šter ne odsvetuje potovanj v tujino, a svetuje previdnost in upoštevanje navodil lokalnih varnostnih organov.

Teroristični napad v Berlinu pretresel svetega očeta

Iz Evropske unije in sveta se vrstijo odzivi. Voditelji obsojajo krvavo dejanje. To je globoko pretreslo tudi papeža Frančiška. V sožalnem telegramu, naslovljenem na nadškofa Kocha, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je izrazil sočutje s svojci žrtev in jim zagotovil bližino v njihovi bolečini. Pokojne je v molitvi izročil usmiljenju Boga, ki ga prosi tudi za okrevanje ranjenih. Sveti oče se zahvalil službam za pomoč in varnostnim službam za njihovo dejavno zavzetost. Pridružil se je vsem ljudem dobre volje, ki si prizadevajo, da v svetu ne bi bilo več prostora za morilsko norost terorizma. V tem smislu je papež Frančišek usmiljenega Boga Očeta prosila za tolažbo, varstvo in tolažilni blagoslov.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...