Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kardinal Gerhard Ludwig Müller s papežem (foto: Radio Vatikan)
Kardinal Gerhard Ludwig Müller s papežem

Kardinal Müller o pismu štirih kardinalov: Ne polarizaciji!

Cerkev po svetu | 02.12.2016, 15:02 Marta Jerebič

Kongregacija za nauk vere trenutno ne namerava odgovoriti na pismo štirih kardinalov, ki papeža Frančiška pozivajo, naj natančneje pojasni ravnanje Cerkve v primeru znova civilno poročenih parov, je za avstrijsko agencijo Kathpress povedal prefekt kongregacije Gerhard Ludwig Müller.

Pismo papežu so podpisali upokojeni bolonjski nadškof Carlo Caffarra, kardinal Raymond Burke (Malteški viteški red) ter nemška kardinala Walter Brandmüller in Joachim Meisner. Zapisali so, da po papeževi posinodalni spodbudi Radost ljubezni vladata »resna negotovost številnih vernikov in velika zmešnjava«. Med teologi, škofi in verniki se vedno znova pojavljajo nasprotujoče si razlage papeževega besedila. Podpisniki so pozvali papeža, naj odpravi negotovosti in poskrbi za popolno jasnost zapisanega. Tudi sami izražajo dvom, ali je odslej dopustno prejemanje svetega obhajila za znova civilno poročene pare.

Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Müller, je pojasnil, da njegov dikasterij deluje in govori po pooblastilu papeža in ne more sodelovati v razpravi mnenj. Pismo je sicer naslovljeno neposredno na papeža, ki pa dikasterij lahko pooblasti, da reši vprašanje, saj je pristojno za vse teme nauka vere in morale.

Kardinal Müller je pozval k vedri razpravi o Radosti ljubezni. »V tem trenutku je pomembno, da vsak od nas ostane objektiven in se ne pusti potegniti v neke vrste polarizacijo, še manj pa prispeva k njenemu podžiganju,« je dejal.

V pogovoru za agencijo Kathpress se sicer ni dotaknil sporne točke – ali znova civilno poročeni pari v določenih primerih lahko pristopijo k obhajilu, je pa poudaril, da dokumenta Amoris Letitia ne moremo interpretirati v smislu, da dokumenti prejšnjih papežev in Kongregacije za nauk vere niso več veljavni.

Neločljivost zakonske zveze mora biti temelj nauka pri vsakem pastoralnem spremljanju, je dejal kardinal Müller in dodal, da papež hkrati želi pomagati vsem tistim, katerih zakonska zveza in družina sta v krizi, da bi našli pot, ki bo v skladu z vedno usmiljeno Božjo voljo.

Kardinal je zavrnil tudi teorije o notranjih bojih v Vatikanu med tistimi, ki želijo reformo, in tistimi, ki jo zavirajo. »Govorimo o zmagi resnice in ne zmagi moči,« je dejal.

 

 

 

 

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.