Marko ZupanMarko Zupan

Filipinski škofje s kampanjo Ne ubijaj

Cerkev po svetu | 09.08.2016, 09:53 Marta Jerebič

Novi filipinski predsednik Rodrigo Duterte je že v času volilne kampanje napovedal oster boj proti preprodajalcem mamil. Sedaj to uresničuje z izvensodnimi poboji. Ubitih naj bi bilo že več kot 700 preprodajalcev mamil, večino so ubili policisti, domnevno zaradi njihovega upiranja aretaciji. Preostale so verjetno ubile različne civilne skupine, ki so se vzpostavile za boj proti mamilom. Duterte je že kot župan v svojem mestu poskrbel za več kot 1400 izvensodnih pobojev. Katoliška Cerkev na Filipinih je zato začela kampanjo pod geslom 'Ne ubijaj', s katero poziva k spoštovanju človekovega življenja, oglasile so se tudi druge organizacije za zaščito človekovih pravic.

Novi predsednik Filipinov je maja volitve z veliko večino dobil prav z obljubo, da bo v državi izkoreninil kriminal. A to sedaj dela tako, da tolerira odrede smrti. Prejšnji teden je preprodajalcem mamil zagrozil z besedami: "Vse vas bom pobil".

V nedeljo pa je objavil seznam z imeni več kot 150 politikov, sodnikov, policistov, vojakov in zaporniških paznikov, ki naj bi bili vpleteni v trgovino z mamili. Ob tem je sicer priznal, da vpletenost nekaterih morda ni resnična, a da se je za objavo odločil, ker je to njegova "zaprisežena naloga". Od imenovanih je zahteval, da se predajo oblastem, sicer bo celotnim oboroženim silam Filipinov ukazal, da jih preganjajo.

V njegovi kampanji proti mamilom je bilo ubitih že več kot 700 ljudi. Aktivisti za človekove pravice Duterteja pozivajo, naj sprejme ukrepe, ki bodo osumljenim zagotovili njihove pravice in ki bodo poskrbeli, da se bo spoštovalo vladavino prava.

Oglasili so se tudi filipinski škofje. V pozivu, ki je namenjen predvsem policiji in vojski, pa tudi vsem prebivalcem, obsojajo izvensodne poboje in pozivajo k spoštovanju človeškega življenja. Med drugim so zapisali: »Ali resnično verjamemo, da bomo svojim otrokom zagotovili varen prostor, če jih bomo s svojo toleranco umorov naučili, da je umoriti osumljenca brez pravičnega sodnega procesa moralno sprejemljiv način za izkoreninjenje kriminala?« Poziv končujejo s prošnjo, da bi tisti, ki sam izvaja pravičnost, »poslušal glas svoje vesti,« da bi zmagala razum in človečnost.

Filipinski predsednik je sicer s tamkajšnjo Katoliško Cerkvijo v konfliktu tudi zaradi drugih stvari. Škofe je že večkrat napadel z žaljivkami. Napovedal je kampanjo za znižanje otrok v družini na največ 3, v ta namen bo spodbujal kontracepcijo. In nenazadnje, januarja lani je preklel papeža Frančiška zaradi prometnih zastojev med njegovim obiskom v tej skoraj 90 odstotno katoliški azijski državi. Zato se mnogi sprašujejo, kakšna bo v prihodnosti sicer velika vloga Cerkve v filipinskem javnem življenju.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...