Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Slovenski škofje: Pokop ljudi je temeljna dolžnost vsake civilizirane družbe

30.08.2016, 17:26

Vrstijo se pomisleki o prenosu posmrtnih ostankov iz Hude Jame pri Laškem na pokopališče Dobrava v Mariboru. Med zadnjimi so jih izrazili v društvu Združeni ob Lipi sprave. V vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč menijo, da v Sloveniji ni drugega urejenega pokopališča, primernega za pokop 800 že izkopanih žrtev in več kot 2.000 tistih, ki so še v rovu svete Barbare. V zvezi s tem so se oglasili tudi slovenski škofje ordinariji. Med drugim so pozdravili prizadevanja države in civilnodružbenih organizacij za ureditev več kot 600 prikritih grobišč. Hkrati so spomnili, da je bila velika večina umorjenih katoličanov in da je njihov pokop temeljna dolžnost vsake civilizirane družbe.

V društvu Združeni ob Lipi sprave so kritični do prenosa žrtev iz Hude Jame pri Laškem na dobravsko pokopališče. Ocenjujejo, da gre le za delno tehnično rešitev. "Problem je v tem, ker je Maribor oddaljen od središčnih dogodkov," je za Radio Ognjišče povedal predsednik društva dr. Janez Juhant. Kot je poudaril, je predvsem Huda Jama neke vrste simbol slovenskih morišč in gorja, ki se je dogajalo, zato zahteva vprašanje tamkajšnjih žrtev še posebno občutljivost. "Zadevo bi morali v Sloveniji celovito rešiti. V to bi morali vključiti tudi Hudo Jamo. Menimo, da je ena od možnosti za celovito rešitev na Teharjah," je dodal dr. Juhant.

Da bi morale biti zunajsodno umorjene žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Hudi Jami pokopane na Teharjah, menijo tudi slovenski škofje ordinariji. Kot so dodali v sporočilu za javnost, bi morale državne oblasti obenem tudi v Hudi Jami urediti spominski park in postaviti obeležje s primernim napisom. Za primeren spomenik v opomin prihodnjim rodovom, kjer bi moralo biti zapisano kaj se je zgodilo, kdaj in kdo je moril, se zavzemajo tudi Združeni ob Lipi sprave. "Gotovo ne bi smeli pozabiti, zakaj so bili ljudje pobiti, da so bili zunajsodno pobiti, na katerih krajih," je opozoril dr. Juhant. Po njegovem bi bilo na to treba opozoriti tudi na posameznih moriščih.

Vladna komisija, ki jo vodi zgodovinar dr. Jože Dežman, je v odzivu na različne kritike sporočila, da se je znašla pred več težavami. Po mednarodnih predpisih posmrtnih ostankov žrtev ni mogoče kremirati. Ker vsa tkiva niso razpadla, posmrtni ostanki ne smejo biti shranjeni v kostnici, ampak jih je treba pokopati v zemljo. Po Dežmanovih besedah je vladna komisija večkrat tudi predlagala spremembo prostorskih načrtov in pripravo projektov za pokopališče pred rovom svete Barbare, a od tega ni bilo nič. Ker je vse več pobud za pokop žrtev na Teharjah, je Dežman v posebni izjavi opozoril, da je tamkajšnji spominski park pred ekološko sanacijo, zato to ni mogoče.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...