Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Švicarski škofje razočarani nad izidom referenduma

Svet | 07.06.2016, 10:30 Marjana Debevec

Katoliški škofje v Švici so izrazili obžalovanje nad izidom nedeljskega referenduma o dopustnosti pred vsaditvene diagnostike pri zarodkih. Zdravnikom je tako dana prosta pot za raziskave na človeških zarodkih zunaj materinega telesa, torej preden pride do presaditve v maternico.

Privolitev Švicarjev v spremembo zakona o reproduktivni medicini pomeni korak nazaj, je izjavil predsednik Švicarske škofovske konference, lausannski škof Charles Morerod. Prenovljeni zakon ogroža celostno zaščito človeškega življenja od začetka do konca, je opozoril škof. »Priznanje polnega dostojanstva človeškega bitja, predvsem najšibkejših, je temeljnega pomena za pravično družbo«, je prepričan predsednik Švicarske škofovske konference.

Na referendumu je 62 odstotkov švicarskih volivcev potrdilo, da se pod določenimi pogoji sme izvajati genske raziskave na umetno spočetih zarodkih, preden se te vsadi v maternico ženske. Pari s težkimi dednimi boleznimi in pari, ki na naraven način ne morejo spočeti otroka, bi imeli možnost tovrstne diagnostike, ob čemer bi bilo mogoče pri zarodkih pred vsaditvijo ugotoviti morebitne kromosomske motnje, kakršna je denimo Downov sindrom.

Zakon tudi dopušča, da se po novem v posameznem ciklu obravnave spočne dvanajst zarodkov in ne le treh, prav tako jih ni več potrebno nemudoma vsaditi v maternico, ampak se jih sme zamrzniti za kasnejšo obravnavo. Prepovedano ostaja spočetje zarodkov iz izvornih celic ali denimo določanje spola zarodka.

»V številnih primerih se odstranijo zarodki, ki veljajo za morebitne nosilce bolezni ali invalidnosti, in ti zarodki niso deležni človeka vredne obravnave«, je poudaril škof Morerod. »Naša želja je ponoviti vsem invalidnim osebam, da verjamemo v njihovo celovito dostojanstvo in se veselimo, da jih v življenju spremlja toliko ljudi«, je škof zatrdil v imenu celotne škofovske konference.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.