Petra StoparPetra Stopar
 (foto: )

Žetev pšenice v polnem teku, odkupna cena še neznaka

Slovenija | 10.07.2016, 07:00

Žetev pšenice je v polnem teku, pridelovalci pa so zaradi nizkih ponujenih cen v sredo zapustili sestanek sodelujočih v žitni verigi v Murski Soboti. Odkupovalci zatrjujejo, da zaradi zniževanja cen na svetovnih borzah za tono zlatega zrna ne morejo ponuditi več kot 165 evrov, kar je za 20 evrov manj kot lani. V Vipavski dolini pa letošnjo letino ozimnih žit zaznamujejo bolezni, povezane s toplim in vlažnim vremenom. Zaščiteni posevki dajejo zadovoljivo kakovost in količino, pri nezaščitenih je pridelka vsaj za polovico manj.

Odkupne cene se gibljejo od 110 do 165 evrov za tono pšenice glede na kakovostni razred. Kmetje, ki so na pogajanjih predstavnikov žitne verige za tono najboljše zahtevali 185 evrov oziroma 20 evrov več, kot so jim ponujali predelovalci, so pogajanja zapustili, tako da se bo zdaj o ceni vsak pogajal sam. Franc Küčan, predsednik komisije za prodajo slovenske pšenice.

»Zadeva je končana, razočarani smo, da smo bili tako ponižani. Smatramo, da partnerji v neki verigi bodo morali upoštevati situacije drug drugega.« Küčan opozarja, da stane kruh na Hrvaškem od od 90 centov do 1,5 evra, slovenski pa je precej dražji, saj so ceno zanj nastavili leta 2011, ko je tona pšenice stala 225 evrov, od takrat pa cena ni padla. Največji zasebni poljedelec v Pomurju, ki prideluje pšenico na 120 hektarjih, pravi, da bodo kmetje opustili pridelavo krušnih in bodo proizvajali zgolj še krmna žita.

Ceno za slovenski kruh so nastavili leta 2011, ko je tona pšenice stala 225 evrov.
Ceno za slovenski kruh so nastavili leta 2011, ko je tona pšenice stala 225 evrov.

Direktorica zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc je prepričana, da žitna veriga ne bo kar razpadla, opozarja pa na prevelika pričakovanja pridelovalcev in krepitev konkurence, ki na trg pošilja poceni moko. »Dejstvo je, da ne moreš konkurirati s tako ceno moke, ki bi izhajala iz želenih cen kmetov za pšenico.«

Odkup pšenice iz Vipavske doline se v Mlinotestu začenja ta teden. Mlinotest letno odkupi približno 40 tisoč ton pšenice. Količina, ki jo odkupijo v Vipavski dolini, je simbolična, čeprav odkupijo vso razpoložljivo pšenico, ki je primerna za meljavo. Lani so odkupili 215 ton in letos pričakujejo podobno količino. »Borzne cene pšenice so v padanju, zato bodo tudi pri Mlinotestu nižje od preteklega leta,« je povedal predsednik uprave te družbe David Nabergoj. Cene bodo znane v roku tedna dni.

V Vipavski dolini je z ozimnim ječmenom zasajenih približno 700 hektarov, s pšenico pa med 500 in 600 hektarov površin. A letošnja letina žit na Vipavskem ni najboljša, saj so bili spomladi dobri pogoji za razvoj različnih bolezni, so povedali v novogoriškem kmetijsko gozdarskem zavodu.

»Letos so bili pogoji za bolezni žit idealni, tako da bo tudi pri ječmenih veliko izpada. Škropljeni, zaščiteni posevki ječmena so dali dokaj dobre rezultate, ker je bila tudi prezimitev žit v redu, medtem ko bo pridelka nezaščitenega ječmena vsaj pol manj,« pojasnjuje specialistka za poljedelstvo Anka Poženel.

Večino ječmena, ki so ga letos pridelali kmetje, bodo porabili predvsem za krmo živine. Pri ozimni pšenici se je konec aprila pojavila bolezen rumena rja, ki je v Vipavski dolini skorajda ne pomnijo, je povedala Poženelova.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo, Hrana in okolje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.