Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Krasno jasna noč in enkraten pogled v globino vesolja

| 08.05.2016, 09:52 Blaž Lesnik

V petek (6. maja) zvečer se je na Kureščku na travniku pod cerkvijo Kraljice miru zbralo približno petdeset astronomskih doživetij željnih poslušalcev in amaterskih astronomov. Slednji so s seboj pripeljali svoje teleskope, tako da je prav vsak lahko v miru pogledal skozi kukalo. Še eno opazovanje pod pobudo in vodstvom avtorja oddaje Zanimivosti nočnega neba prof. Borisa Khama tokrat ni ovirala nobena meglica - noč je bila namreč popolnoma jasna.

Kot uvod v ponedeljkovo opazovanje prehoda Merkurja čez Sončevo ploskev ali pa preprosto nova priložnost za pogled v nepredstavljive razsežnosti prostora nad nami. Čudovit je bil pogled v največji planet našega osončja - Jupiter, na plinskem velinu se je lepo videlo rdečkaste pasove iz ozračja, lepo se je videl tudi vedno navdušujoč Saturnov obroč, pa rdeči planet... Globoko vesolje s svojimi oddaljenimi galaksijami v ozvezdju Velikega medveda, v Herkulu razsuta kopisa z milijonom zvezd, značilna ozvezdja in še in še... Najvztrajnejši so vso noč preživeli pod odprtim nebom. Pogled v neskončna prostranstva je bil enkraten tudi s prostimi očmi, noč pa sploh ne tako hladna.

Na Kureščku je bilo teleskopov dovolj
Na Kureščku je bilo teleskopov dovolj © David Grgič

V ponedeljek, 9. maja 2016, bo tudi pri nas viden prehod Merkurja preko Sončeve ploskve med 13:12 in 20:40 po poletnem času. Prehod bo možno opazovati le z daljnogledi ali teleskopi, ki so primerno opremljeni s filtri za opazovanje Sonca. Tudi v Sloveniji bodo v primeru lepega vremena opazovanja na več lokacijah.

Opazovanje na Kureščku
Opazovanje na Kureščku © Andrej Lap

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...