Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Južni Sudan (foto: splet)
Južni Sudan

Pozabljena vojna v Južnem Sudanu

Cerkev po svetu | 22.05.2016, 07:00 Marta Jerebič

Govori se o vojni v Siriji, napadih v Iraku in Jemnu, tu in tam se še omenja vojno v Ukrajini, le redko pa vojno v Južnem Sudanu. Mednarodna Karitas opozarja, da se ta država trenutno sooča z eno najhujših humanitarnih kriz na svetu.

Vojna v Južnem Sudanu je tako pozabljena, da ni niti zanesljivih podatkov o številu žrtev ali razseljenih ljudi. Po ocenah je z domov pobegnilo 2.300.000 ljudi; več kot 6 milijonov, polovica prebivalstva, potrebuje nujno pomoč v hrani, v vojsko pa so vpoklicali tudi 15.000 otrok.

»To je pozabljena vojna. S težavo zbiramo denar, ki je potreben za podporo … in menim, da je vsa humanitarna skupnost v zadregi glede tega vprašanja. In tako danes ljudje v Južnem Sudanu umirajo od lakote, in to ni sprejemljivo. Treba je ukrepati,« je za Romereports dejal generalni tajnik Mednarodne karitas Michel Roy.

"Vsa dežela je v vojni in opustošena. Tudi prej ni bilo veliko, zdaj pa je še slabše. Tako je to res strašno stanje, eno najslabših, kar jih je danes po svetu.«

Od leta 2013 je Južni Sudan potopljen v brutalno državljansko vojno med podporniki predsednika Salva Kiirja iz plemena Dinka ter njegovega nasprotnika, nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja iz etnične skupine Nuerov.

Zaradi političnih, etničnih in drugih razlogov ta najmlajša država na svetu krvavi do smrti. Po podatkih Združenih narodov je družinskega člana v vojni izgubilo 6 ljudi od 10. Nedavno poročilo je dokumentiralo množično posilstvo žensk in deklet kot plačilo upornikom in vladnim vojakom. Dokumentiralo je tudi sežiganje živih ljudi, zadušitev skupin v zabojnikih in množične usmrtitve v taboriščih smrti. Nekateri viri govorijo o 300.000 mrtvih, skoraj toliko kot v 5 letih vojne v Siriji.

Zločini ostajajo nekaznovani in se nadaljujejo. Z območja je svoje člane umaknilo več humanitarnih organizacij. Južnosudanska karitas pa s svojimi omejenimi sredstvi še naprej poskuša pomagati prebivalstvu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...