Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
HE Boštanj (foto: sl.wikipedia.org)
HE Boštanj

Naša najdaljša reka

| 22.03.2016, 10:34 Blaž Lesnik

Slovenija je bogata z vodami. Reke na štirih petinah našega ozemlja odtekajo v porečje Donave. To so tudi naše največje in najdaljše reke: Sava, Drava, Mura in Kolpa. Porečje je ozemlje, s katerega voda odteka v isto reko. Povodje rek Soče, Vipave, Reke, Dragonje in Rižane, ki se stekajo v Jadransko morje, pa predstavlja eno petino slovenskega površja. Povodje je ozemlje, s katerega voda odteka v isto morje, jezero ali manjši vodotok.

Reka, ki je v celoti dolga kar 947 km, po slovenskem ozemlju pa teče 221 km, je najdaljša reka v Sloveniji. Sava ima dva povirna kraka, vendar navadno štejemo Savo Dolinko kot njen glavni krak. Izvira v Zelencih, čudovitih smaragdno zelenih jezercih pri Ratečah. Čeprav je Savin drugi krak povezan s slapom Savica, pa je prepričanje, da tam izvira, zmotno. Sava Bohinjka namreč nastane, ko se Jezernica iz Bohinjskega jezera po manj kot 100 metrih združi z majhno reko iz doline Voje - Mostnico. Enotna Sava se začne na sotočju v skoraj 100 m globoki dolini pod Radovljico.

Sava je vir kakovostne pitne vode za okrog 20 odstotkov slovenskega prebivalstva. V preteklosti je igrala pomembno vlogo pri rečnem prometu, danes pa predstavlja velik energetski potencial, ki je v veliki meri še neizkoriščen. Na zgornjem odseku Save so že zgrajene vse tri hidroelektrarne (Moste, Mavčiče in Medvode), na spodnji Savi pa so od načrtovanih zgrajene Vrhovo, Boštanj, Blanca in Krško. Hidroelektrarna Brežice je v gradnji, Mokrice pa še v načrtu.

HE Boštanj
HE Boštanj © sl.wikipedia.org

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...