Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
najvodnatejši rudnik v Sloveniji (foto: podzemljepece.com)
najvodnatejši rudnik v Sloveniji

Najbolj vodnat rudnik v Sloveniji

| 21.03.2016, 14:41 Blaž Lesnik

Po koroški pripovedki je bilo perkmandelcu, gorskemu škratu, ki že od nekdaj domuje v nedrju mogočne Pece, prav, da so ljudje, še posebej rudarji, ki jim je primanjkovalo kruha, izkoriščali bogastvo gore. A ker je bil hudomušne narave, jim je včasih rad ponagajal. Perkmandelc se od svojih bratrancev se razlikuje po tem, da se ne boji vode, saj je Mežiški rudnik najbolj vodnat v Sloveniji.

Rudnik svinca in cinka Mežica pa je tudi eden najstarejših rudnikov v Evropi s prvimi pisnimi omembami iz leta 1665. V goro Peco na slovensko - avstrijski meji v vzhodnem delu Karavank so mežiški knapi v več kot treh stoletjih izvrtali približno 800 kilometrov rovov. Po njih so na dan spravili milijone ton svinčeve in cinkove rude. Rudo so na tem območju odkrili že Rimljani, prvi zapis o odkopanem svincu pa je v računski knjigi koroškega vojvode Ernesta Železnega iz leta 1424. Mežiški rudnik je svoj vzpon doživel pod Napoleonovimi Ilirskimi provincami leta 1809.

Zaradi izrazito kraškega podzemlja se vode s Pecinega površja zbirajo v njenem osrčju. Ob širjenju rudnika je bil izziv, kako prečrpati ogromne količine vode, vedno večji. Med letoma 1898 in 1965 je bilo zgrajenih 10 električnih central, s pomočjo katerih so na leto prečrpali za 10.000 olimpijskih bazenov vode. Zaradi izčrpanih rudnih zalog je bilo leta 1993 odkopavanje ustavljeno. Zadnjo rudo so knapi pripeljali oktobra 1994 in začelo se je zalivanje spodnjih delov rudnika, ki je danes pod vodo. Naš najbolj vodnat rudnik je zdaj preurejen v muzej, skozi osrčje Pece pa so speljali tudi kolesarsko pot.

Vir: Tomo Jeseničnik: Slovenija v presežnikih, www.podzemljepece.com, wikipedia.org

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...