Slavi Košir
Andrej Novljan
Petra Stopar
Proteus anguinus (foto: zelenikras.si)
Proteus anguinus
04.03.2016, 14:32 Blaž Lesnik

Na obisku pri človeški ribici

V času, ko človeška ribica izlega jajčeca v Postojnski jami, smo se odpravili na obisk k tem zanimivim živalim v jamski laboratorij Tular. Tam jih trenutno živi kar 41. Gre za edini tak laboratorij pri nas, v katerem preučujejo ekologijo in vedenj človeške ribice ter njene prilagoditve na jamsko okolje.

Vznemirljivo srečanje s to skrivnostno živaljo, na katero smo Slovenci upravičeno ponosni, se je začelo z zanimivim skokom v zgodovino jame Tular. Prvi jo je l. 1689 opisal že znameniti J. V. Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske. Jama je naravovarstveno pomembna kot klasična lokaliteta jamskega hrošča.

Speleobiolog Marko Aljančič (1933–2007) je l. 1960 jamo preuredil v jamski laboratorij in v njem naselil kolonijo človeške ribice. Poleg podzemeljskega laboratorija v Moulisu v francoskih Pirenejih je to edini kraj na svetu, kjer se človeške ribice razmnožujejo izven svojega naravnega habitata. Od leta 2002 v Tularju raziskujejo tudi majhno kolonijo izjemno redke črne človeške ribice, ki so jo v naravi našli le v Beli Krajini (v okolici izvira Dobličica).

S sinom pionirja Tularja biologom Gregorjem Aljančičem in njegovo ženo Magdo (krasoslovko in doktorico gegrafije) smo govorili tako o zgodovini raziskovanja človeške ribice, njenem življenju in posebnostih kot tudi ogroženosti v naravnem okolju. Tular namreč deluje tudi kot zatočišče za poškodovane človeške ribice. Poplave jih občasno izplavijo iz podzemlja in na sončni svetlobi so zelo ranljive. Reši jih lahko le hitro in strokovno ukrepanje. Zato so ustanovili SOS telegon za človeško ribico - naključni najditelj naj čim prej obvesti zatočišče na telefon SOS Proteus: 031/ 804 163. Od l. 2008 so preučuili več kot 20 primerov, 15 živali pa so rešili in jih vrnili v njihovo izvorno populacijo.

SOS proteus
SOS proteus © tular.si

Slovenski kras s človeško ribico je eden od svetovnih simbolov naravne dediščine in čistega okolja. Od tam namreč izhaja najpomembnejši vir pitne vode v Sloveniji. Zagotavljanje njenega negotovega obstoja pa ni le dolžnost države, temveč skrb naše družbe: od naravovarstvenih služb do vsakodnevnega ravnanja prebivalcev na kraških območjih.

 

Človeška ribica v različnih jezikih
Človeška ribica v različnih jezikih © Blaž Lesnik

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Hrana in okolje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

HE Boštanj (photo: sl.wikipedia.org) HE Boštanj (photo: sl.wikipedia.org)

Naša najdaljša reka

Slovenija je bogata z vodami. Reke na štirih petinah našega ozemlja odtekajo v porečje Donave. To so tudi naše največje in najdaljše reke: Sava, Drava, Mura in Kolpa. ...

Vokliško jezero z doslej izmerjeno globino sifona 160 m (photo: geopark-idrija.si) Vokliško jezero z doslej izmerjeno globino sifona 160 m (photo: geopark-idrija.si)

Najgloblje jezero v Sloveniji

Enoznačnega odgovora na vprašanje, katero je najgloblje jezero na Slovenskem, ni mogoče dati brez pojasnila o njegovem nastanku. Vzrok za nastanek umetnega Družmirskega ali ...

Gornji Grad - največja cerkev (photo: slovenia.info) Gornji Grad - največja cerkev (photo: slovenia.info)

Največja cerkev v Sloveniji

Ali veste, katera izmed več kot 2977 katoliških cerkva je največja v Sloveniji? Kraljuje sredi naselja v Zgornji Savinjski dolini v zgornjem predelu Zadrečke doline med planoto Menina na ...