Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Koroška poje 2016

| 07.03.2016, 14:10 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza KKZ je tradicionalno spomladansko pevsko srečanje Koroška poje, ki poteka od leta 1972, včeraj (6. marca 2016) v Domu glasbe v Celovcu posvetila domovini. Pevke in pevci so se spomnili tudi nekaj obletnic, med drugim Zdravka Švikarščiča ob 30. obletnici smrti in Antona Jobsta ob 35. obletnici smrti.

Za geslo srečanja so bile izbrane besede pesnika Toneta Kuntnerja Pojem ti hvalnico domovina. V povsem polni dvorani Doma glasbe so bili tudi ugledni gostje, med drugim ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, stolni dekan in prelat msgr. Mihael Krištof (zastopal je krškega škofa Schwartza), Ana Blatnik je zastopala deželnega glavarja Kaiserja, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, državni sekretar na kulturnem ministrstvu Anton Peršak, Igor Teršar iz JSKD, veleposlanik Andrej Rahten, konzul Milan Predan, poslanec v EP Lojze Peterle, poslanka v DZ Ljudmila Novak ...

Gostje na Krščanska poje 2016
Gostje na Krščanska poje 2016 © Matjaž Merljak

Predsednik Krščanske kulturne zveze mag. Janko Krištof je uvodoma naglasil žlahtnost slovenske pesmi, ki so jo zbori predstavili na odru Doma glasbe. "Pesem pa bo ostala posebej povezovalna, dokler jo bomo prepevali ob vsakdanjih in prazničnih priložnostih, ob veselem omizju in priložnostnih srečanjih, ob kratkem počitku pri delu in srečanju ob senci lipe ali cerkvenega zvonika. Pojmo jo po naših družinah in ob različnih priložnostih, saj nas skupno petje povezuje na poseben način."

Orisal je še izbiro tematike letošnjega pevskega srečanja - domovina: "V preteklosti smo se že večkrat soočali s to tematiko. Ob begunskem valu, ki smo mu priča, pa se ta pojem pojavlja v novi luči." Zapete pesmi naj bi zbrane spodbujale k utrjevanju ljubezni do domovine, mladi pa so v filmskih odlomkih, ki jih je posnel Miha Dolinšek, povedali, kaj njim pomeni domovina.

APZ Tone Tomšič, Ljubljana
APZ Tone Tomšič, Ljubljana © Matjaž Merljak

Na Koroška poje pa so se spomnili tudi obletnic smrti Zdravka Švikaršiča in Antona Jobsta. To sta bila glasbenika, ki sta bila rojena na Koroškem, a sta oba zapustila svojo koroško domovino, ostala pa sta vse življenje povezana z njo, predvsem s koroško ljudsko pesmijo.

Skladatelj, glasbeni pedagog, zbiratelj koroških ljudskih pesmi in harmonizator profesor Zdravko Švikaršič je bil rojen leta 1885 v Žvabeku. Poklicna pot ga je vodila na jezersko, nato v Kranj in v Ljubljano. Zbral, priredil in obdelal je vrsto slovenskih koroških narodnih pesmi – večino za moški zbor - in jih s tem dal na razpolago zborom v celotnem slovenskem kulturnem prostoru. Objavil jih je v zbirkah Koroške slovenske narodne pesmi I. in II. zvezek (1914), III. zvezek (1921). IV. zvezek je izšel 1987 in vsebuje slovenske narodne pesmi, postavljene za mešani zbor. Ob 130-letnici rojstva so se ga lani spomnili v domačem Žvabeku, letos pa se spominjamo 30-letnice njegove smrti.

MePZ Danica
MePZ Danica © Matjaž Merljak

Pred 35-imi leti je umrl Anton Jobst, slovenski skladatelj, orglar in pedagog, rojen na Brdu pri Šmohorju, ki se je za organista izobraževal v Ljubljani, poklicna pot pa ga je zanesla v Žiri v Poljanski dolini. Anton Jobst je bil od oktobra 1912 pa vse do svoje smrti leta 1981, s krajšimi odsotnostmi, duša žirovskega kulturnega življenja. Ves čas je bil tudi neutruden skladatelj, saj je ustvaril nad 600 posvetnih in cerkvenih skladb. leta 2011 se je simbolično vrnil v svojo domovino: Jobstovo domačijo na Brdu od takrat krasi dvojezična spominska plošča.

Spomnili so se tudi 80-obletnice duhovnika, glasbenika, pedagoa, cerkvenega glasbenika in škofijskega kantorja Jožeta Ropitza in glasbenega pedagoga, zbiratelja in avtorja priredb številnih pesmi Jožka Kovačiča, ki je tudi sodeloval pri pripravi Koroška poje 2016.

Kvintet bratov Smrtnik in Rožanski muzikanti
Kvintet bratov Smrtnik in Rožanski muzikanti © Matjaž Merljak
In še ena obletnica je na odru prišla do izraza: bratje Smrtnik, doma v Kortah, so začeli kot kvartet prepevati leta 1985. Prav na prireditvi KKZ, Družinsko petje, so položili temelj uspešni zgodbi svojega prepevanja. Življenjske poti so jih zanesle v razne kraje Koroške; pevska pot pa po vsej Koroški, v vse zvezne dežele Avstrije, v Slovenijo, Italijo, Nemčijo, pa celo v Argentino. Vedno pa se radi vračajo tja, kjer jim je tekla zibelka. Mi pod Obirjem smo doma pravi pesem, ki so jo tudi zapeli tudi na koncertu.

Nastopili so tudi: MePZ Danica, Šentprimož; Zbor Klubov slovenskih študentov in študentk z Dunaja, iz Gradca in Celovca; Frauenchor Vorderberg/Blače; APZ Tone Tomšič, Ljubljana; Rožanski muzikanti in Mario Podrečnik, tenor ter Davorin Mori, klavir.

Več boste slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini, v nedeljo, 13. marca 2016, tokrat izjemoma ob 13.30!

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...