Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Misijonarka Gabriela Ehrlich, stoletnica

Slovenija | 23.03.2016, 12:34 Tone Gorjup

Rodbina Ehrlich iz Žabnic v Kanalski dolini je znana po duhovnikih in misijonarjih. Med njimi je teolog Lambert Ehrlich, ki so ga ubili 26. maj 1942 v Ljubljani. Njegov starejši brat Martin Ehrlich je bil profesor biblicistike in nazadnje prošt v Tinjah. Nečak Janez Ehrlih je kot jezuit deloval v misijonih v Indiji in tam umrl leta 1978. Iz te družine je izšla tudi zdravnica Gabriela Ehrlich, sprva laiška misijonarka, zatem pa redovnica v skupnosti Družbe zdravstvenih misijonskih sester, ki je delovala v Indiji in Gani, od leta 1960 pa dela v zaledju v sestrski skupnosti v Essnu v Nemčiji.

Gabriela Ehrlich se je rodila 23. marca 1916 v Celovcu, kamor je družina iz Žabnic pod Svetimi Višarjami pribežala med prvo svetovno vojno. V Celovcu sta bila takrat tudi strica duhovnika Martin in Lambert Ehrlich, oba profesorja v bogoslovju. Gabriela je študirala medicino v Ljubljani in v Padovi, kjer je leta 1945 doktorirala. V Bologni se je specializirala za otroške bolezni. Na pobudo brata Janeza, jezuitskega misijonarja, je leta 1952 prišla v Indijo, kjer je delala kot laiška misijonarka v bolnišnici v Mandarju, ki so jo vodile redovnice iz Družbe zdravstvenih misijonskih sester. Med drugim je zdravila misijonarja Jožeta Cukaleta. Potem ko je poleti 1954 z bratom Janezom obiskala domače, se je pridružila misijonskim sestram in vstopila v njihov noviciat v Angliji. Pozneje je leto dni kot zdravnica delala v Gani v Afriki. Po izpopolnjevanju in delu v Ameriki so jo poslali v Nemčijo, kjer biva od leta 1960. Pripada sestrski skupnosti v Essnu, ki opravlja misijonsko poslanstvo v zaledju. Le v letu 1967 je za nekaj mesecev odšla v Etiopijo, kjer so sestre ustanavljale majhno bolnišnico na podeželju.

Življenje in delo sestre Gabriele Ehrlich je precej zakrito. Najdemo jo v Primorskem slovenskem biografskem leksikonu. Jezuit p. Jože Kokalj jo omenja v knjigi Pogovori ob Gangesu, kjer je med drugim predstavil njenega brata Janeza. Gabriela je za to knjigo napisala nekaj spominov nanj. » „Z Janezom sva se zelo dobro razumela in si pogosto dopisovala. V Indiji sva se mnogokrat videla in skupaj preživljala proste dni, saj je Ranči le kakih 30 km oddaljen od Mandarja. Pomagal mi je v začetnih težavah v tuji deželi in mi svetoval pri odločitvi za redovni poklic.« Lojze Rajk, izseljenski duhovnik v Essnu, se spominja, da je bila naročena na mesečnik Naša luč. Če pogledamo na spletno stran sestrske skupnosti v tem kraju, je sestra Gabriela Ehrlich ob svojem stotem rojstnem dnevu, še vedno pri močeh.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Slovenci po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...