Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Delavci migranti z referendumskimi pobudami pritiskajo na vlado

Politika | 11.03.2016, 01:00 Andrej Šinko

Danes se začne zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o medijih. Pobudniki so delavci migranti, ki kruh služijo v Avstriji in s tem nasprotujejo, po njihovem mnenju, nepoštenemu obdavčenju. Danes naj bi sicer v državni zbor vložili še referendumsko pobudo o zakonu o mednarodni zaščiti. Zatem pa naj bi državno nepokorščino izražali še z referendumskimi pobudami na druge zakone. O omenjeni problematiki je že včeraj govorila koalicija.

Država od slovenskih delavcev, ki si kruh služijo v Avstriji terja od sto do tudi več kot 30.000 evrov davčnih obveznosti. Podpredsednik sindikata delavcev migrantov dr. Martin Ivec pravi, da do tega prihaja, ker se jim »ne prizna enakih stroškov v zvezi z delom«, kot tistim delavcem, ki delajo v Sloveniji. »Delavcu migrantu, ki ima najnižje plačilo v Avstriji država prizna manj kot evro neto za malico, medtem ko delavcu v slovenskem javnem sektorju prizna 3,62 evra za malico in delavcu v gospodarstvu sedemkrat več«, pojasnjuje Ivec in dodaja, da je podobno pri potnih stroških.

Zato so napovedali sistematično vlaganje referendumskih pobud na vse zakone, ki jih sprejme državni zbor, oziroma neke vrste državno nepokorščino. Po besedah sogovornika je bila to edina možnost »ker do zdaj z vlado in za nastalo situacijo odgovornimi nismo uspeli vzpostaviti dialoga«. Zato želijo z zbiranjem podpisov vladi sporočiti, da naj jim prisluhne in da naj se najprej sprejmejo zakoni, ki bodo vsem zagotavljali enake pravice.

Napoved državne nepokorščine je že naletela na odziv v koaliciji. Prvak SD Dejan Židan pravi, da vlada pred iskanjem rešitve ne bo bežala, medtem pa vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer opozarja na poskus uporabe referenduma kot političnega orožja za destabilizacijo delovanja države. Delavci naj bi sicer po nekaterih izjavah zdaj končno dočakali tudi srečanje s premierjem Mirom Cerarjem. Slednji bo takrat lahko še enkrat slišal rešitev, ki jo predlagajo delavci. »Rešitev, ki jo mi vidimo, je v tem, da se nam prizna stroške v povezavi z delom,« pravi Ivec.

V javnosti se je v zadnjih dneh spet pojavila pobuda, za spremembo referendumske zakonodaje, ki bi preprečevala izkoriščanje tega instituta. Vendar pa je potrebno za kakršnekoli spremembe na tem področju v državnem zboru zagotoviti dvotretjinsko večino.

Politika, Sociala, Slovenci po svetu
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...