Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Nadškof Cvikl za Večer: Evropa z begunsko krizo padla na izpitu

Slovenija | 31.03.2016, 12:26 Marjana Debevec

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je dal obsežen intervju za časnik Večer. V njem je med drugim povedal, da želi največ časa posvetiti duhovnikom, pa tudi, da je po župnijah našel kar nekaj zdravih jeder, ki ne temeljijo več na tradicionalni, ampak bolj na osebni veri. Sicer pa je nadškof Cvikl odgovoril tudi na vprašanje o migracijah in terorizmu.

Nadškof Alojzij Cvikl je izpostavil pomen dela Karitas, brez katere si ne moremo predstavljati dela na Šentilju. »Ljudje so preprosto šli in služili. Od začetka je Cerkev bila odprta«, je dejal. Obenem pa je dodal, da je Evropa z begunsko krizo popolnoma padla na izpitu. »Poniževalno je bilo gledati, kako ti ljudje kot v Stari zavezi romajo mimo nas. Brez vsake strategije«, je zatrdil nadškof Cvikl. Za begunce in za domačine je bila to po njegovih besedah travma. Kritičen je bil tudi so nesodelovanja med evropskimi državami, pomanjkanja skupne migrantske strategije ter do varovanja schengenske meje. Slovenija se je zato znašla pred veliko krizo. »Najmanjši smo tukaj, pa s takšnim bremenom! Tudi Slovenija je doživela hud preizkus, na katerega nismo bili pripravljeni«, je dejal in dodal, da je papež eden redkih, ki še zbuja vest. Nadškof Cvikl je namreč prepričan, da stanje, kot je na primer na meji z Makedonijo, ni vzdržno. Po njegovem je problem še vedno v tem, da evropski voditelji ne sedijo toliko časa skupaj, da bi našli človeka vredne rešitve.

Obenem pa je nadškof Cvikl obsodil neobveščenost slovenskih občin o stanju begunske krize. »Po eni strani jim jemljejo sredstva, po drugi strani dajejo bremena. Kdo ne bi skočil pokonci«, je dejal nadškof Cvikl, ki je prepričan, da bi vlada imela ljudi na svoji strani, če bi jim stvari pojasnila. Do napetosti pa po njegovem mnenju prihaja tudi zato, ker nekateri naši ljudje živijo v hudih stiskah, zato se bojijo, da jim bodo vzeli še to, kar imajo.

Sicer pa je nadškof Cvikl spregovoril tudi o terorizmu v Evropi. Po njegovih besedah je eden od problemov v tem, da so velika mesta razdeljena na nacionalna geta. »Vsaka delitev ustvarja napetosti. Stvar je zdaj prišla tako daleč, da se eni čutijo ogroženi, drugi močni«, je poudaril. Evropa pa je po njegovem padla že takrat, ko krščanskih korenin ni dala v ustavo. »Če nimaš identitete, ne moreš v dialog z drugim«, je prepričan nadškof Cvikl.

O dialogu, ki si ga želijo tudi številni muslimani, je včeraj spregovoril novinarjem spregovoril tudi kardinal Franc Rode. »Imate pa tudi, in hvala Bogu, ogromna večina muslimanov, ki se nikakor ne strinjajo s tem in ki živijo v lepih odnosih in si želijo pozitivne odnose z drugače mislečimi, drugače verujočimi, s kristjani in z drugimi.« Kot nadškof Cvikl pa je tudi kardinal Rode poudaril, da je treba problem beguncev reševati v njegovem izvoru. »Zakaj se ne naredi dovolj, da se v tistih deželah, iz katerih, ljudje bežijo, vzpostavi mir? Sredstva za to Zahod ima«, je še povedal kardinal Franc Rode pred sinočnjim srečanjem na Škrabčevi domačiji.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...