Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak

Križev pot v Koloseju o trpljenju, ljubezni in odpuščanju

Papež in Sveti sedež | 25.03.2016, 12:44 Marta Jerebič

Papež Frančišek bo obrede velikega petka vodil v vatikanski baziliki. Začeli se bodo ob 17. uri. Ob 21. uri in 15 minut pa se bo v rimskem Koloseju začel križev pot, ki ga bo prav tako vodil papež. Besedila meditacij je letos napisal nadškof iz Perugie, kardinal Gualtiero Bassetti. Meditacije so osredotočene predvsem na temo trpljenja, ljubezni in odpuščanja. Skozi premišljevanje štirinajstih postajah Jezusovega trpljenja izpostavlja, da je sredi človekovih strahov, bolečin, preganjanj in nasilja - usmiljenje tisti kanal, po katerem milost prihaja od Boga do vsakega človeka. Med drugim premišljuje o preganjanju kristjanov, o Judih, ki so bili ubiti v koncentracijskih taboriščih, o trpljenju družin in bahanju mogočnikov današnjega časa.

Jezusova pot proti Golgoti je skrajni dar Božjega usmiljenja za ljudi. V jubilejnem letu želi kardinal Bassetti pokazati ravno na to neizmerno ljubezen, ki doseže pohujšanje križa ter se tako zoperstavi človeški ozkosrčnosti. Prebičano in ponižano Jezusovo telo kaže pot pravičnosti, Božje pravičnosti, ki najbolj grozno trpljenje preoblikuje v luč vstajenja. A kakor Pilat, obstajajo tudi danes ljudje, ki se bojijo izgubiti lastne gotovosti in ne izberejo Božje resnice ali pa se bojijo drugačnega, tujca, migranta.

Meditacije križevega pota vodijo v globoko premišljevanje o Jezusovem prvem padcu pod križem, k Bogu dvigujejo prošnje za Jude, ki so umrli v koncentracijskih taboriščih, za kristjane, ki so bili ubiti iz sovraštva do vere, za žrtve vseh vrst preganjanj. Srečanje med Jezusom in njegovo materjo nas uvede v premišljevanje o družini, tretji padec pod križem pa spomni na trpljenje raztrganih družin in neuspelih zakonskih zvez, na stisko brezposelnih oseb, med katerimi so mnogi mladi, ki s strahom zrejo v prihodnost. Kardinal Bassetti ob premišljevanju Jezusove smrti na križu spomni še na številne mučence, tudi tiste zadnjih stoletij in jim imenuje pravi apostoli sodobnega sveta, med katerimi izpostavi Maksimiljana Kolbeja in Edit Stein.

Kardinal Bassetti razmišlja tudi o Cerkvi, ki potrebuje nenehno očiščevanje in spravo. Vendar ob tem ne želi ostati pri negativnem vidiku, ampak hoče pokazati tudi, da sta ljubezen in odpuščanje močnejša od trpljenja. »Na trpljenje lahko gledamo samo v luči Božje ljubezni. V letu usmiljenja je jasno, da smisel mojega besedila križevega pota ne more biti nič drugega kot ljubezen in odpuščanje,« je dejal za Radio Vatikan in dodal: »Letos se mi zdi, da bo križev pot Jezusa Kristusa predvsem križev pot ljudi, zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. A vse se potem osredotoča na luč velikonočnega vstajenja. To je največje sporočilo upanja, ki ga prinašamo. Kristus je umrl in vstal, da bi odrešil nas in svet,« je še dejal kardinal Bassetti.

Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...