Marko ZupanMarko Zupan
Evakuacija z bruseljskega letališča (foto: Radio Vatikan)
Evakuacija z bruseljskega letališča

Odzivi na teroristični napad v Bruslju

Svet | 22.03.2016, 14:14 Marta Jerebič

Obsodbe današnjih terorističnih napadov v Bruslju prihajajo z vsega sveta. Voditelji ob tem izražajo podporo Belgiji in v svojih državah sklicujejo krizne sestanke pristojnih služb, odgovornih za varnost. Vrstijo se tudi pozivi, da se mora proti terorizmu boriti vsa Evropa skupaj. Belgijski škofje medtem vabijo k molitvi. Tudi predsednik slovenske škofovske konference Andrej Glavan v izjavi vabi, da se pridružimo molitvi za vse žrtve napada v Bruslju in njihove družine. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu, ki ga je podpisal državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, obsodil slepo nasilje in Boga prosil za dar miru. Izrazil je bližino ranjenim in njihovim družinam ter vsem, ki so vključeni v pomoč. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi pa je sporočil, da program papeževih slovesnosti v velikem tednu ostaja nespremenjen.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je zapisal, da so teroristi s tem dejanjem dosegli novo dno v službi sovraštva in nasilja. Dodal je, da bo Evropska unija pomagala Bruslju, Belgiji in Evropi kot celoti v boju proti terorističnim grožnjam. Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je poudarila, da gre za "zelo žalosten dan za Evropo".

V več evropskih državah so že poostrili varnostne ukrepe, sklicani so tudi krizni sestanki pristojnih služb, odgovornih za varnost. Francija bo na letališča in postaje namestila dodatnih 1.600 policistov.

Scotland Yard je sporočil, da bodo okrepili policijsko navzočnost na letališčih in drugih ključnih mestih v državi. Dodali so, da sicer za zdaj niso seznanjeni z neposrednimi grožnjami Veliki Britaniji.

Britanski premier je sklical sejo varnostnega kabineta Cobra. Varnostni svet se je sestal v Rimu. Krizni štab je oblikovala tudi nemška vlada. Kanclerka Angela Merkel je poudarila, da se je treba na današnje napade odzvati s solidarnostjo in odločnostjo.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je sporočil »Evropa je v vojni". Kot je poudaril, napadi v Bruslju zadevajo vso Evropo, zato je nujno, da se vojna proti terorizmu vodi po vsej Evropi in da Evropa sprejme nujne ukrepe proti teroristični grožnji. Španski premier Mariano Rajoy ob tem poudarja, da "nas terorizem ne bo premagal".

Barbarske zločine je obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. "Boj proti temu zlu zahteva najvišjo raven mednarodnega sodelovanja," je poudaril v izjavi za javnost.

Na teroristične napade so se takoj odzvali tudi belgijski škofje, ki sočustvujejo s tesnobo tisočih potnikov in njihovih družin, letališkega osebja in enot prve pomoči. Ljudi vabijo k molitvi, predvsem za žrtve. Belgijska škofovska konferenca je še sporočila, da so vsi letališki kaplani v službi.

Apostolski nuncij v Belgiji Giacinto Berloco, je v pogovoru za TV 2000 misel namenil žrtvam napadov, hkrati pa dejal, da je treba moliti tudi za teroriste, da bi se spreobrnili.

Oglasil se je tudi predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc, madžarski kardinal Peter Erdő, ki je pozval, naj se ne pustimo premagati strahu in naj molimo tudi za mir v Evropi, Bližnjem vzhodu in po vsem svetu.

Slovenski duhovnik v Bruslju Zvone Štrubelj pravi, da je napad v velikem tednu še en udarec za krščanstvo.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...