Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
papež pri sveti spovedi (foto: Radio Vatikan)
papež pri sveti spovedi

Spoved v vatikanski baziliki

Cerkev po svetu | 14.03.2016, 10:56 Marta Jerebič

Prvi mesec leta usmiljenja je v vatikanski baziliki k zakramentu sprave pristopilo veliko več ljudi kot sicer. V zadnjem času pa znova opažajo upad števila spovedi, predvsem tujcev. Razlog za to je dejstvo, da je zaradi terorističnih groženj v Rimu število neitalijanskih romarjev bistveno manjše kot prejšnja leta.

Rednih spovednikov, ki sestavljajo kolegij vatikanskih spovednikov, je 14, tem pa se jih je v svetem letu pridružilo še približno trideset, ki so prav tako na razpolago za spoved. Vsi so patri minoriti, prihajajo pa z različnih koncev sveta – nekateri bodo v Vatikanu 5 ali 6 mesecev, drugi pa vse leto.

Rektor kolegija vatikanskih spovednikov p. Rocco Rizzo je v pogovoru za vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano povedal, da je sam od decembra do februarja spovedal približno 2000 oseb, torej od 20 in 30 dnevno. Po njegovih besedah na število vplivajo različni dejavniki: dogodki oz. slovesnosti v baziliki, jeziki, ki jih pozna spovednik, pa tudi dan v tednu – ob sobotah in predvsem nedeljah se namreč število spovedancev bistveno poveča, saj na romanje pridejo tudi mnoge skupine iz rimskih župnij.

Kot sam pravi, je bistveno sprejemati, prisluhniti, pomagati, da vernik opravi dobro spoved, saj nekateri pridejo k spovedi po 30 ali 40 letih, kar je še posebej opazno v zadnjem času. P. Rizzo je dodal, da je k njemu prišlo že veliko ljudi, ki so se po tem, ko so poslušali papeža, spomnili, da so pred 30 ali 40 leti storili nekaj težkega in so začutili, da se morajo spraviti z Gospodom. Med njimi je veliko žena, ki so se odločile za splav in v sebi nosijo odprto rano, ki se nikoli ne zaceli.

Tudi če so se že spovedale tega greha, se ga želijo znova spovedati. P. Rizzo je še povedal da v primerjavi s preteklostjo, spovedniki zdaj pogosto namesto molitve vernike povabijo, naj za pokoro opravijo kakšno dobro delo: obiščejo bolnika, plačajo položnico nekomu, ki nima denarja, nakupijo stvari za ostarele, spremljajo v cerkev invalida in podobno. To so po njegovih besedah znamenja dejavne ljubezni, ki bi jih morali spovedanci opravljati vsak dan.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...