Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sašo in Robi (foto: Rok Mihevc)
Sašo in Robi

Z oddajo Ritem srca smo vstopili v postni čas

| 12.02.2016, 13:21 Mateja Feltrin Novljan

Tokratna oddaja je svoje mesto dobila v popoldnevu pepelnične srede. Predstavili smo dve pesmi, slovensko in hrvaško, ki sta nastali ob spodbudi Za življenje. To je je mednarodna ekumenska pobuda, mirna pro-life iniciativa za kulturo življenja, za rešitev nerojenih, za zaščito žensk pred ranjenostjo zaradi umetnega splava ter za spreobrnjenje zdravstvenega osebja in zagovornikov splava. Nada Žgur je napisala besedilo in glasbo za pesem Tkalec življenja, ki jo je posnela zasedba Alga in omega, na Hrvaškem pa je v teh dneh svoj videospot dobila pesem Želim živjeti, skupine Emanuel. Povabili smo na drg večer skupine 33, ki je nastopila na Rakovniku. Tudi tujemu delu, ki ga pripravlja Tadej Vindiš, je izbor pesmi narekoval praznik.

Postne podbude navdih za pesmi

V Sloveniji je od 19. januarja 1952, ko je bil uzakonjen splav, pred rojstvom umrlo 700.000 otrok. Vsak dan v času 40-dnevne molitve in posta so posamezniki, cerkve, družine in skupnosti nagovorjeni, da se združijo v molitvi in postu za poseben namen. Tako se vsi kristjani združimo okrog istega središčnega problema. S temi posebnimi nameni prosijo za Božjo pomoč za: ženske, ki jim preti splav; nedolžne otroke, ki jim preti smrt; moške in ženske, ki nosijo bolečino pretekle izkušnje umetnega splava; zdravstvene delavce v ustanovah, kjer opravljajo splave; lokalne, regijske in narodne voditelje; oživitev in prenovitev naših cerkvenih skupnosti; spreobrnjenje zagovornikov splava, kesanje in ozdravljenje vsega našega naroda.

Ljubljana to pomlad sodeluje tretjič, od 10. februarja do 20. marca. Od 9. do 15. ure poteka molitev nasproti Leonišča, na Šlajmerjevi ulici 2. Vsak ponedeljek in četrtek pa je med 16.30 in 17.30 vodena molitvena ura.

»S pesmijo Tkalec življenja hočemo ljudem dopovedati, kako čudovita stvar je, ko je novo življenje stkano. To beremo tudi v psalmih, beremo kako čudovita so Božja dela in mislim, da je višek Njegovega stvarstva človek, kot to najdemo v Svetem pismu. Čutili smo, da se moramo odzvati vabilu svetovne kampanje 40 dni za življenje,“ je povedala Nada Žgur, avtorica pesmi Tkalec življenja. Slišali smo tudi hrvaško pesem Želim živjeti v izvedbi skupine Emanuel.

S pobudo so začeli v Teksasu v ZDA leta 2004 in se hitro širi po vsem svetu. Hrvaška se je vključila v letu 2014. Z Božjo pomočjo je bilo po molitvi in bdenju rešenih najmanj pet otrok, v eni bolnišnici so vsi aborcionisti uveljavili ugovor vesti, pridružili so se jim tudi posamezni zdravniki v drugih bolnišnicah. V eni od klinik je bilo leta 2013 opravljenih 120 splavov, potem ko je v letu 2014 pred njo potekala molitev, pa 35.

Kdo bo nastopil na drg večeru na Rakovniku: Sašo in Robi ali B stran ali 33?

Februarski koncert so v okviru drg večerov na Rakovniku pripravili glasbeniki, ki sedaj delujejo pod imenom 33, čeprav so na plakatih so vabili na koncert skupine B stran. Zaplete glede imenovanja je pojasnil Sašo, del zasedbe Sašo in Robi, iz katere skupina izhaja. Kmalu pričakujemo njihovo nogo zgoščenko, ki jo bodo predstavili tudi v našem programu in takrat, verjamemo, se bo tudi njihovo novo ime 33 udomačilo.

Tadej Vindiš je izbral: skupina Casting Crowns in duet The Brilliance

Dnevu in prazniku primeren je bil tudi izbor pesmi iz tujih logov. Slišali smo pesem iz leta 2003, a v 10 let mlajši preobleki - Who am I avtorja Marka Halla, pevca in vodje ene najbolj znanih ameriških skupin sodobne krščanske glasbe Casting Crowns. Morda bi lahko potegnili vsebinsko vzporednico slovensko pesmijo Marjana Buniča in v izvedbi vokalne skupine GLoria, Človek sem. A imamo tudi lep slovenski prevod te pesmi, Kdo sem jaz, najdete ga v bazi prevodov na slavimoskupaj.si.

Slišali smo tudi novost s severnoameriške celine: The Brilliance. Gre za izredno poseben duet, a če gaposkušamo nekako umestiti, naj omenimo, da sta oba člana dueta The Brilliance nekdanja člana zasedbe Gunger oz. benda Michaela Gungorja, namreč eden od njiju je tudi njegov brat, David Gungor. Zato se - če vsaj malo poznamo Gungorja – ni potrebno čuditi, da je tudi stil glasbe izredno poseben. Kot nekakšna prefinjena mešanica klasičnih, etno in pop instrumentov ter celo elektronskih zvokov. Pa tudi vsebinsko bi lahko rekli, da gre za prepletanje poezije in molitve. Slišali smo pesem, ki je izšla na njihovi prvi in edini zgoščenki Brother in nosi naslov, ki se prav prilega pepelnici: Dust We Are And Shall Return.

 

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...