Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Alen Salihović

Mateja Feltrin Novljan

Mateja F. Novljan je voditeljica na Radiju Ognjišče.

 • Dr. Roman Globokar (photo: Rok Mihevc)
  01.02.2021, 09:38

  »Ker je življenje šlo v napačno smer, je bilo treba iskati nove odgovore.«

  Letos se nam je v ciklu oddaj Za življenje pridružil moralni teolog doc. dr. Roman Globokar. Pred tremi leti je službo direktorja Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani zamenjal s službo Predstojnika Katedre za moralno teologijo in profesorja na Teološki fakulteti v Ljubljani.

 • Božični čas (photo: ARO)
  10.01.2021, 20:03

  Pesmi, ki so nastale na daljavo in približale občutke, ki jih pogrešamo

  Preteklo leto nas je za marsikaj prikrajšalo, po drugi strani pa od nas zahtevalo veliko iznajdljivosti, ki je nazadnje obrodila dobre sadove. Če bi živeli v ustaljenih tirnicah, a žal ne, bi v decembru in prvih januarskih dneh uživali v mnogih božično novoletnih koncertih, ki bi se odvijali po vsej Sloveniji. A to ne pomeni, da se v teh časih ni pelo in igralo.

 • Robert Friškovec (photo: Izidor Šček)
  06.01.2021, 10:31

  Robert Friškovec: »Pomislimo, kaj hrani našega duha!«

  Leto 2020 je leto, o katerem si bomo še dolgo pripovedovali, predvsem zato, ker nismo mogli živeti vsakdanjosti, ki so nam bile prej samoumevne. Počutili smo se zaprte in tudi nesvobodne – zelo podobno, kot se počutijo ljudje v zaporu. Zato smo na zadnji dan tega posebnega leta na pogovor povabili zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca, ki je potrdil, da lahko potegnemo nekaj vzporednic – če kdo razume to obdobje, ga zaprte osebe.

 • P. Bogdan Rus (photo: Osebni arhiv)
  30.12.2020, 21:38

  Redovnik, ki ga lahko srečate na vhodu šempetrske bolnišnice

  Leto, ki se izteka, je v vsem drugačno – pred nas je postavilo mnoge izzive, preizkuša nas v sočutju, meri, koliko smo pripravljeni krotiti egoizem in sprejeti novo realnost. Tudi prazniki minevajo drugače čisto za vse. Župniki mašujejo v praznih cerkvah, verniki se zbiramo v domačih dnevnih sobah, veliko duhovnikov, redovnikov in redovnic pa se odločilo, da ne pomaga le z molitvijo, ampak z živo vero – postali so prostovoljci v mnogih domovih in bolnišnicah.

 • Upanje (photo: Myriams fotos / Pixabay)
  29.12.2020, 22:45

  Prvi sveti večer so bogatile zgodbe (za)upanja

  Sveti večer je večer največjega upanja za čisto za vsakega med nami. In v letu 2020, kot smo ugotovili, da je res čisto drugačno, smo želeli z otroškim svetim večerom naprej povabiti k jaslicam, potem pa k hvaležnosti. Zaporniški duhovnik Robert Friškovec je obudil spomin na svoje otroštvo, ko si je najbolj zapomnil velike jaslice v cerkvi in na eni od domačij v Škofji Loki, kamor je vsako leto zahajal. Prestavil je pomen pastirjev, Jožefa, Marije in seveda Deteta, ki se to noč rodi.