Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Alojzij Pavel Florjančič (foto: Jože Bartolj)
Alojzij Pavel Florjančič

Naš gost Alojzij Pavel Florjančič

| 11.01.2016, 09:24 Jože Bartolj

Gost na Radiu Ognjišče je bil tokrat slovenski geolog in zgodovinar Alojzij Pavel Florjančič. Rodil se je 10. oktobra 1940 v kraju Uršna sela pri Dolenjskih Toplicah in je pred kratkim slavil 75. rojstni dan. Med Gorjanci in Kočevskim Rogom se je že v otroštvu srečal z vojno in izselitvijo nemških Kočevarjev, čeprav so mu postale stvari okli tega problema jasne šele mnogo kasneje.

Čeprav že več kot 40 let živi na Loškem, je še do nedavnega urejal tudi krajevno glasilo rodne vasi Uršna sela, kar dokazuje veliko ljubezen do domačih krajev in ljudi, ter splošno nagnjenje do domoznanstva.

Alojzij Pavel Florjančič je osnovno šolo obiskoval v bližnji vasi Laze, kamor se je družina preselila kmalu po vojni. Selili so se pogosto, ker je bil oče poklicni lovec v kočevskih državnih loviščih. V začetku petdesetih je hodil v nižjo gimnazijo v Ribnico. Ko pa je tam dobil popravni izpit iz nemščine, je odšel od doma in se v Mariboru izučil za kovinarja. Tri leta v Mariboru so bila posebne zgodba v njegovem življenju saj so jih med drugim vozili v opero, kjer se mu je odprl čisto nov svet. Kasneje se je za eno leto zaposlil v tovarni vozil v Novem mestu, potem pa v Ljubljani končal še Poljansko gimnazijo. Zaradi dobrega profesorja Pluta se je odločil za študij geologije.

Služba ga je zatem pripeljala v Škofjo Loko, kjer živi že 40 let. Kot geolog raziskovalec se je zaposlili pri Geološkem zavodu na Žirovskem Vrhu, v rudniku urana … Kot veliko stvari, je tudi ta rudnik najprej na silo odprla politika in ga zatem vsaj dvajset let tudi prehitro zaprla.

Alojzij Pavel Florjančič v studiu Radia Ognjišče
Alojzij Pavel Florjančič v studiu Radia Ognjišče © Jože Bartolj

Alojzij Pavel Florjančič je več let vodil več geoloških krožkov in pripravil več razstav mineralov in fosilov. Hkrati s tem se je začel aktivno udejstvovati v Muzejskem društvu Škofja Loka, kjer je pripravljal razstave, urejal publikacije in zbornike, pisal članke za Loške razglede idr. V COBISSU, bazi bibliografskih enot, ima Florjančič več kot 100 izdanih del, od tega skoraj 50 monografskih publikacij. Udejstvoval se je tudi pri razkrivanju polpretekle zgodovine in je napisal tudi knjigo povojnih pobojih na Loškem.

Leta 1999 je na njegov predlog Občina Škofja Loka začela s postavljanjem Aleje znamenitih Ločanov v Šolski ulici. V alejo so do zdaj umestili devet znanih Škofjeločanov, pri desetem, škofu Karlinu, pa se je ustavilo. Tako je Karlin lansko leto dobil svoje mesto v Stari Loki v novonastajajočem Parku škofov.

Zadnja leta se Alojzij Pavel Florjančič intenzivno in z veseljem ukvarja s Škofjeloškim pasijonom. V zbirki Pasijonski doneski je od leta 2006 uredili že deset knjig.

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...