Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
primarij Jože Pretnar (foto: ARO)
primarij Jože Pretnar

Bolezni krvi so razmeroma redke bolezni

| 04.01.2016, 21:05 Blaž Lesnik

Tudi v letu 2016 bomo nadaljevali z zdravstvenimi oddajami. Na sporedu bodo (kot do zdaj) vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 17.05h. V januarski oddaji je bil naš gost primarij Jože Pretnar, specialist hematolog. Govorili smo o boleznih krvi in in krvotvornih organov.

Kri je tekoče tkivo, ki pri odraslem nastaja v kostnem mozgu. Poznamo tri vrste krvnih celic. Bolezni eritrocitov so predvsem anemije oziroma slabokrvnosti. Trombociti (ali krvne ploščice) so potrebni za strjevanje krvi, tu gre za bolezni motene hemostaze. Tretja vrste celic so bele krvne celice, levkociti. Z njimi so povezane najresnejše krvne bolezni, predvsem levkemije, maligni limfomi... Gre za veliko število različnih oblik bolezni, ki so v celoti zelo redke. Nekatere so podedovane (nekatere vrste slabokrvnosti in pri motnjah strjevanja krvi), večina pa je pridobljenih. Lahko so posledica nekega drugega bolezenskega stanja ali pa gre za okvaro kostnega mozga. Kljub napredku medicine zaenkrat številnih, predvsem malignih krvnih bolezni še vedno ne moremo ozdraviti z običajnimi načini zdravljenja.

primarij Jože Pretnar
primarij Jože Pretnar © ARO

Sistem darovalcev krvnih matičnih celic je izjemno dobro organiziran. V Slovneiji imamo v sklopu Slovenija Donor (slovenski register nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic, ki obsega anonimizirane podatke o tkivnih antigenih odraslih darovalcev KMC ter tkivnih antigenih darovalcev popkovnične krvi zbrane v javni banki Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino) približno 17 tisoč darovalcev. Vsi nacionalni registri po državah so računalniško povezani v svetovne, v njih je okrog 25 milijonov prostovoljnih darovalcev.
Ko bolnik potrebuje zdrave matične celice, se sproži postopek in včasih na voljo v tednu ali dveh bolj ali manj ustrezne matične celice darovalca. Žal pa v določenih primerih ni mogoče najti skladnega darovalca.

Razvoj, tako diagnostičnih postopkov kot načinov zdravljenja, poteka še naprej. Povezan pa je z vse bolj zahtevno in predvsem zelo drago tehnologijo in zahteva seveda tudi ustrezne strokovnjake ter ustrezne prostore in opremo.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...