Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Andrej Kosič (foto: Jože Bartolj)
Andrej Kosič

Naš gost Andrej Kosič

| 28.12.2015, 22:08 Jože Bartolj

Tokrat smo gostili priljubljenega goriškega slikarja, javnega delavca in trgovca Andreja Kosiča. Ta je v nedeljo, 27. decembra 2015, v Močnikovem domu prejel tudi 28. nagrado Dušana Černeta za svoje življenjsko delo in bogato ustvarjalnost. Tako je sklenil odbor, ki pri Knjižnici Dušana Černeta v Trstu zadnja leta skrbi za podeljevanje nagrade, ki ima dolgo tradicijo, saj jo je prvič prejel beneški časopis Dom leta 1976.

Nagrada je namenjena našim zamejskim osebnostim ali organizacijam, ki izpričujejo vrednote slovenstva, krščanstva in demokracije.

Andrej Kosič se je rodil 20. septembra 1933 v Rupi. Prva leta življenja je preživel v Ilirski Bistrici, kamor se je še pred drugo svetovno vojno preselil njegov oče, ki je bil po poklicu čevljar. Družina se je nato leta 1948 preselila nazaj v Rupo. Tam so odprli prvo trgovino s čevlji, ki so jih sprva tudi sami izdelovali, potem pa so postali največji trgovci s čevlji v Gorici.

Andrej Kosič je ob uspešnem razvijanju družinske trgovine gojil tudi ljubezen do likovne umetnosti. Znan je predvsem po svojih liričnih akvarelih, v zadnjem obdobju pa je presenetil tudi z nizom olj Trpeča metamorfoza, v katerih odmevajo tragedije vojn in nasilja, od soške fronte do povojnih pobojev. Gre za platna velikih dimenzij, za katere je slikar izbral oljne barve, predvsem pa odstopajo od realističnega odslikavanja narave in se približujejo abstrakciji, čeprav avtor ne prestopi praga nefigurativne govorice. Vzgib za nastanek cikla in sam naslov se neposredno navezujeta na globinski pretres, ki ga je avtor doživel ob obisku povojnih morišč. S Kočevskim rogom in s podiranjem pregradnih zidov Barbarinega rova v Hudi jami pa so privreli na dan tudi spomini na vojna leta, ki jih je slikar doživel kot osnovnošolski otrok, in spomini na očeta, s katerim sta poromala na kraje slovenskega vojnega trpljenja.

Kosič je sicer začel razstavljati že leta 1954, prvo samostojno razstavo pa je imel leta 1959. v tem času se je nabralo več kot 100 samostojnih in 150 skupinskih razstav. Ves čas je tudi močno vključen v goriško javno življenje.

V oddaji Naš gost je Andrej Kosič spregovoril tudi o tem, kako je biti slovenski podjetnik na oni strani meje. Omenil je, da je bilo svobode več, več pa tudi dela in s pridnimi rokami se daleč pride.

Kot dejaven član slovenske in širše goriške skupnosti je spregovoril še o Gorici in slovenstvu v njej.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...