Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SSK prejel red za zasluge

| 28.12.2015, 08:36 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres SSK je v soboto, 26. decembra 2015, na državni praznik dan samostojnosti in enotnosti, prejel državno odlikovanje - red za zasluge, in sicer za prispevek pri povezovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu z domovino. SSK bo poleti leta 2016 praznoval 25-letnico obstoja.

Slovesnost podelitve je potekala v Predsedniški palači v Ljubljani, predsedniku SSK dr. Borisu Pleskoviču je priznanje izročil predsednik države Borut Pahor.

Pleskovič je v zahvali povedal: "To odlikovanje je simbolno in dejansko zelo pomembno sporočilo in navdih vsem dva milijona in pol Slovenkam in Slovencem, živečim doma in v tujini, da lahko le skupaj gradimo še lepšo in boljšo Slovenijo. To je predvsem pomembno, ker vedno več naših študentov odhaja na študij v tujino, kjer si nabirajo pomembna znanja in neprecenljive izkušnje. Naša želja ob vsem tem pa je, da se jih čimveč vrne nazaj v Slovenijo ter pomaga graditi našo skupno prihodnost."

Zahvalil se je tudi vsem članom, predavateljem in prijateljem Svetovnega slovenskega kongresa, ki soustvarjajo projekte te organizacije.

Ob koncu je še poudaril pomen dejstva, da je to odlikovanje vročeno prav ob priložnosti sprejema za slovenske študente po svetu, ki ga predsednik republike Borut Pahor že tradicionalno priredi ob koncu leta. "S pozornostjo, kot je današnji, že tretji sprejem, predsednik republike slovenskim študentom v tujini pokaže, da jih domovina ceni, da ni pozabila nanje, in da si želi njihove vrnitve nazaj v Slovenijo," je svojo zahvalo zaključil dr. Pleskovič, je piše na spletni strani predsednika države.

Kot piše STA, je srečanje pri predsedniku republike imelo naslov Od znanja od posla - dobre prakse. Na njem so sodelovali: profesor računalništva na Univerzi Južna Kalifornija Jernej Barbič, profesor na molekularne nevroznanosti na univerzi UCL v Londonu Jernej Ule, Urška Vrhovšek, ki vodi platformo za študije mettabolomike na fundaciji Edmund Mach v Italiji, profesorica podjetništva na Hasso Platner Instittue of Design Univerze Stanford ter predavatelj računalništva na Univerzi Stanford Jure Leskovec.

Sogovorniki so opisali svoje sodelovanje s Slovenijo, izzive, s katerimi se srečujejo, in okolje, v katerem živijo in delajo. Leskovec je predstavil tudi aktivnosti Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF), ki so jo s somišljeniki ustanovili pred kratkim, slovenskim študentom pa že ponuja prve kratke dvomesečne štipendije za študij ali raziskovanje na najboljših univerzah v Združenih državah Amerike. Govorniki so opozorili tudi na birokratske ovire, s katerimi se soočajo ob poskusu sodelovanja z institucijami v Sloveniji, in hkrati poudarili, da moramo v Sloveniji oblikovati sistem, ki bo privabljal najboljše, pozornost pa nameniti tudi povezovanju raziskovalnega sveta s poslovnim, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednik republike je ob zaključku pogovora izrazil hvaležnost, da lahko že tradicionalno gosti srečanje in pogovor s slovenskimi izobraženci, ki delujejo v tujini, saj predstavljajo "izjemno obogatitev za našo domovino in veliko priložnost, ki je po ustanovitvi države še nismo uspeli dovolj izkoristiti".

Društvo v tujini izobraženih Slovencev je v soboto še pred sprejemom pri Pahorju organiziralo redno srečanje slovenskih študentov, raziskovalcev, predavateljev, profesorjev in alumnov tujih univerz. Kot pojasnjujejo v društvu, s tem dogodkom krepijo njihovo povezovanje, medsebojno sodelovanje in delitev izkušenj.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...