Marko ZupanMarko Zupan
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papeževa poslanica za svetovni dan miru, 1. januarja 2016

Cerkev po svetu | 15.12.2015, 12:54 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za 49. svetovni dan miru, ki ga bomo obeležili 1 januarja. Tokrat nosi naslov: Premagaj brezbrižnost in osvoji mir. Leto 2015 se končuje z bolečo oceno za mir. Zdi se, da terorizem in konflikti potrjujejo teorijo tretje svetovne vojne po koščkih. A kljub temu razlogi za upanje so. Papež Frančišek jih vidi v nekaterih mednarodnih dogodkih v zadnjem času, med njimi v podnebnem sporazumu in Agendi 2030 za trajnostni razvoj pri Združenih narodih.

Grožnje miru so konkretne in po papeževih besedah v glavnem izvirajo iz brezbrižnosti do bližnjega in do stvarstva. To je tako razširjeno, da Frančišek stanje opisuje z besedno zvezo globalizacija brezbrižnosti. Najgloblji izvor tega pa je v brezbrižnosti človeka do Boga. Zaradi prekinitve tega odnosa prihaja do zla v družbi: korupcije, uničevanje okolja, neusmiljenosti do drugega.

V boju proti globalizaciji brezbrižnosti je po papeževih besedah treba najprej doseči spreobrnjenje človeškega srca, ki nam omogoča, da se prek božje milosti odpremo za solidarnost. Temu lahko potem sledi kultura usmiljenja. Družine, vzgojitelji, učitelji in medijski delavci so prvi poklicani spodbujati vrednote svobode, medsebojnega spoštovanja in solidarnosti. Tudi v družbi so primeri prizadevanja za sočutje, solidarnosti in usmiljenje. Zgled so zlasti dobrodelne organizacije ali ustanove, ki pomagajo migrantom. Gre za telesna in duhovna dela usmiljenja. Papež se ob tem zahvaljuje vsem, ki so sprejeli begunsko družino.

Poudarja pa tudi, da je leto usmiljenja priložnost, da premislimo o svoji stopnji brezbrižnosti, se proti njej borimo in izboljšamo stvarnost. Poslanico za svetovni dan miru končuje s pozivom k ukinitvi smrtne kazni, voditelje držav pa poziva, naj zavrnejo vojno, odpišejo dolgove najrevnejšim državam in sprejmejo zakone, ki ne ranijo pravice otrok do življenja.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...