Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Papež med avdienco (foto: Radio Vatikan)
Papež med avdienco

VIDEO: Papež: Cerkev mora imeti vedno odprta vrata

Svet | 18.11.2015, 11:50 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil letu usmiljenja in poudaril, da je Kristus vrata, skozi katera moramo vstopiti, da bi bili odrešeni. Ta vrata so vedno odprta, na nas pa je, da pogumno prestopimo njihov prag. Sveti oče je opozoril tudi pred številnimi zaprtimi vrati v svetu in poudaril, da mora biti Cerkev vedno odprta vsem ljudem.

Že na sinodi so družine dobile mnoge spodbude, da bi odprle svoja vrata Gospodu, ki nikoli ne vstopa na silo, ampak vedno prosi dovoljenje, da lahko pride k nam. Po drugi strani pa v svetu najdemo številna tesno zaprta vrata, na kar smo se že povsem navadili, je dejal papež in dodal: „Ne smemo popustiti zamisli, da bi ta sistem prenesli na celotno naše življenje, na življenje družine, mesta in družbe ter še manj na življenje Cerkve. To bi bilo strašno! Negostoljubna Cerkev, kot tudi družina zaprta sama vase, žalita evangelij in siromašita svet“.

Vrata sama po sebi predstavljajo neko simbolično vrednost. Vendar pa morajo ščititi in ne zavračati. Vrata odpremo, da vidimo, če kdo stoji pred njimi in nima poguma, da bi sam vstopil. Vrata veliko povejo o domu in tudi o Cerkvi, je dejal Frančišek. Ob tem se je zahvalil vsem vratarjem, ki so varuhi kraja srečanja in sprejemanja ljudi. Mi vsi pa smo po papeževih besedah varuhi in služabniki Božjih vrat, Jezusa. On nam razsvetljuje vsa vrata našega življenja, vključno z rojstvom in smrtjo. „Moramo vstopiti skozi vrata in poslušati Jezusov glas: če slišimo ton njegovega glasu, smo varni in odrešeni. Vstopimo lahko brez strahu in izstopimo brez nevarnosti“, je dejal sveti oče. Cerkev pa je po njegovih besedah le vratarica Gospodove hiše in ne njena gospodarica. Vse družine je zato sveti oče povabil, naj iz domačih vrat naredijo majhno - veliko znamenje vrat Božjega usmiljenja in sprejemanja.

Po katehezi je sveti oče namenil nekaj besed svetovnemu dnevu otrokovih pravic, ki ga bomo praznovali pojutrišnjem. „Dolžnost vseh ljudi je, da zaščitimo otroke in njihovo dobro postavimo pred vse drugo“, je dejal Frančišek. Pri tem je opozoril pred raznimi oblikami suženjstva in zlorab. Mednarodno skupnost pa je pozval, naj skrbno bedi nad življenjskimi pogoji otrok, še posebej tam, kjer obstaja možnost, da jih bodo novačili v vojsko. Družinam naj bi mednarodna skupnost pomagala zagotoviti pravico vseh otrok do šolanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.