Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Naša gostja Dubravka Tomšič Srebotnjak (foto: Jože Bartolj)
Naša gostja Dubravka Tomšič Srebotnjak

Naša gostja Dubravka Tomšič Srebotnjak

| 20.10.2015, 12:57 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo v sobot 17. oktobra gostili našo priznano pianistko Dubravko Tomšič Srebotnjak, ki je letos 6. februarja slavila 75. rojstni dan (roj. 1940). Glasbeni kritiki jo prištevajo med najboljše pianistke na svetu.

Je tudi cenjena pedagoginja, ki je vzgojila vrsto pianistov. Poleg tega je bila članica več mednarodne žirij nekaterih največjih klavirskih tekmovanj. Omeniti moramo njeno koncertno nastopanje več kot 5000 nastopov na vseh kontinentih in tudi zavidljivo število plošč, zgoščenk (20 plošč in 90 zgoščenk).

V sproščenem pogovoru nam je zaupala, da ni dobila imena po mestu, kjer je bila 1940 rojena, se pravi po Dubrovniku, ampak po pristavi Dubravi, ki je nekaj izven tega dalmatinskega bisera. Bila je čudežni otrok, ki se je s štirimi leti začela učiti klavir pri prof. Zori Zarnik in imela pri petih že svoj prvi koncert, prav tako v Dubrovniku. Sicer bi glede na njeno zanimanje lahko postala tudi violinistka ali balerina, vendar je bil odločilen klavir, ki ga je njena mama med vojno dobila v Ljubljani. „Klavir je inštrument, ki je za cel orkester,“ je povedala Tomšič Srebotnjakova, „in če bi bila še enkrat otrok, bi se prav tako odločila zanj!“

Z dvanajstimi leti je po nasvetu znanega pianista Claudia Arraua, odšla v ZDA. Tam je bila leta 1955 izbrana za največji glasbeni talent do 16 let v ZDA. Debitirali je z newyorškimi filharmoniki na recitalu v znameniti dvorani Carnegie Hall. Zatem se je še dve leti izobraževala pri Arthurju Rubinsteinu, najslavnejšem pianistu tistega časa. V pogovoru nam je ga. Dubravka opisala, kako je kot mlado dekle s kitkami, ki mu po vsakem nastopu nese vrtnico, Rubinsteina tudi srečala in kako jo je vzel k svoji družini.

Po študiju v ZDA se je vrnila v domovino, kar je bila morda njena največja življenjska napaka, a vendar jo je s trdim delom in velikanskim talentom nadoknadila tako, da je na večmesečne turneje odhajala iz Ljubljane. Ljubljana je nasploh njeno mesto, ki ga ima neskončno rada.

Pri triindvajsetih se je na skrivaj poročila s skladateljem Alojzom Srebotnjakom in pobegnila v Pariz.

Od 1967 poučuje klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, od leta 1975 je redna profesorica za klavir. Vzgojila je celo vrsto pianistov in pedagogov.

Dubravka Tomšič Srebotnjak je ena najmlajših, če ne najmlajša dobitnica Prešernove nagrade za življenjsko delo. Prejela jo je leta 1975 pri 35. letih, je častna članica Slovenske filharmonije in med svetovno najbolj uspešnimi koncertnimi pianistkami in poustvarjalnimi umetnicami 20. stoletja iz Slovenije. Je tudi častna meščanka mesta Ljubljane.

Pri 75-ih letih sicer ne vadi več toliko kot nekoč, nastopa pa še vedno. Prav tako je še vedno zaslužna profesorica na Akademiji za glasbo.

Več pa lahko prisluhnete v pogovoru, ki je na voljo v našem audio arhivu.

 

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...