Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Madagaskar (foto: ARO)
Madagaskar

Dobroti dajemo glas

Madagaskar_2015 | 22.09.2015, 10:41

Zdaj pa gre zares. Ekipa treh naših radijskih sodelavcev, Izidorja Ščeka, Marka Zupana in Jureta Seška se je zgodaj zjutraj odpravila na pot. Trenutno so že na letališču v Parizu, kjer čakajo na letalsko povezavo proti Madagaskarju. Začenja se namreč projekt "Dobroti dajemo glas, Slovenija - Madagaskar.

Slovenski misijonarji delujejo na južni polovici Madagaskarja, to je v predelih, kjer se pogosto srečujejo z izjemno težkimi razmerami za življenje. Poskušajo biti blizu ljudem, jim prinašati veselo oznanilo, hkrati pa tudi izobraževati, ter spodbujati lasten razvoj njihovih skupnosti na vseh ravneh.

Tik pred odhodom sem Izidorja Ščeka, šefa radijske tehnike na našem radiju prosil, da nam predstavi njihove cilje, skrbi in pričakovanja.

Kaj je temeljni cilj obiska Madagaskarja?

Odzvali smo se na povabilo misijonarja Janeza Krmelja, ki je škofijski ekonom v Farafangani na jugu Madagaskarja. Prazna škofijska blagajna ter zastarela tehnika je skoraj utišala tamkajšnji škofijski radio Rakama, ki je eden od nosilcev evangelizacije v škofiji.

Radio torej že obstaja, prenove pa je potreben predvsem njegov oddajniški del?

Radio Rakama obstaja že od leta 2001. Postavil ga je zelo zagnan mlad domači duhovnik, ki je pozneje postal vizitator lazaristov in je moral delo na radiu zamenjati za druge obveznosti. V teh letih se je radijska tehnika zelo razvijala in spreminjala. Tudi oni so nekako sledili razvoju, dokler niso vremenske razmere (strele, neurja...) in kronični izpadi električne energije, dodobra zrahljale rezerve, ki so jim bile na voljo. Sedaj oddajajo le še z oddajnikom, ki je na sami stavbi radia.

Slovenski misijonarji pa si želijo, da bi se njegova slišnost spet povečala?

Vsi slovenski misijonarji se strinjajo, da je radio pomemben pri evangelizaciji, obveščanju in izobraževanju, še toliko bolj, ker tudi na Madagaskarju postajajo vse močnejši vplivi islama, kjer pa denar ni problem. Glede slišnosti bi si vsi misijonarji želeli, da se na njihovem področju sliši radio, vendar je to skoraj nemogoče za vse tiste, ki delujejo v goratem območju. Zato nameravamo postaviti še dve oddajniški točki, tako da bo na koncu pokrito področje v velikosti Slovenije.

Pri maši za srečno pot in blagoslov
Pri maši za srečno pot in blagoslov © ARO

Poletje je minevalo v študiju situacij na terenu, naročanju in nabavi opreme, logistiki prevozov, ki jo usklajujete s slovenskimi misionarji?

Kljub internetu in sodobnim oblikam komunikacij je to povsem druga zgodba, če je eden od sogovornikov v Afriki. Včasih ni elektrike, včasih interneta, največkrat pa je misijonar izven dosega sodobne tehnike. Dogovarjanje in spoznavanje terena je bilo res mukotrpno, saj nismo

imeli niti enega sogovornika, ki bi vedel kaj več povedati o dejanskem stanju tehnike in potrebah. Na desetine vprašanj je romalo tja dol, nazaj pa smo prejeli nekaj zelo splošnih odgovorov, ki so porajali še več vprašanj. Marsikaj še sedaj ni jasno in dokler ne bomo tam, ne bomo vedeli kako in kaj.

Pakiranje pred odhodom na Madagaskar
Pakiranje pred odhodom na Madagaskar © ARO

Zgodaj zjutraj greste na pot. Kam vas bo najprej vodila?

Že zvečer priletimo v glavno mesto Antananarive, kjer deluje misijonar Peter Opeka. Posvetili se bomo njegovemu delu in izčrpno poročali o vsem, kar bomo videli in izvedeli. Hkrati se bomo pripravljali za odhod na jug. Skupaj z misijonarjem Janezom Krmeljem moramo opraviti še nekajnakupov materiala, ki ga potrebujemo za postavitev oddajniških točk.

Zbrati moramo tudi opremo, ki je prišla z različnih delov Evrope in jo pregledati. V nedeljo pa bomo skupaj s tisoči malgašev praznovali 40 let duhovništva Pedra Opeke. Seveda se bomo vmes oglašali v program in prinašali misijonski duh v slovenski eter.

Potem pa se z opremo, premaknete na misijon?

Ja čaka nas celodnevna vožnja v zelo zahtevnih razmerah proti jugu, nato pa začnemo z delom na oddajnikih in v studiu.

Čaka vas prenovitev treh oddajnikov in postavitev dveh novih?

Sproti se bomo odločali kako in kam s kakšnim oddajnikom. Nekaj bo novega, nekaj bomo usposobili starega. Moramo upoštevati, da je na Madagaskarju največji problem oskrba z električno energijo in tehniko je treba temu prilagoditi. Dve oddajniški točki bosta povsem novi.

Država Madagaskar postavlja omejitve za delovanje radijev?

Težava je, ker dovolijo vsakemu radiu samo dve frekvenci, kar je tehnično gledano v našem primeru lahko problematično. Bomo videli, ko bomo na terenu.

To ni prvi projekt pomoči RO misijonskim radijskim postajam. Pred 18. leti ste pomagali vzpostaviti izjemno odmeven radio Icengelo v Zambiji?

Takrat sem odšel v Zambijo na povabilo pokojnega p. Miha Drevenška. Prav njegovi zagnanosti gre zahvala, da je zrasel radio, ki še vedno deluje. So pa bile razmere takrat res drugačne kot danes. Izmenjali smo si le nekaj faksov ter kakšen kratek telefonski klic in smo se vse dogovorili.Tam pa smo bili res odrezani od sveta. Internet je danes vse spremenil.

Tehnična pomoč radiu Icengelo v Zambiji: Ob tamkajšnjem škofu sta pokojni p. Miha drevenšek in Izidor Šček
Tehnična pomoč radiu Icengelo v Zambiji: Ob tamkajšnjem škofu sta pokojni p. Miha drevenšek in Izidor Šček © ARO

Celoten projekt ima kar veliko logističnih in drugih izzivov. Slovenski misionarji delujejo na zelo težavnem predelu Madagaskarja in s tem se boste srečevali tudi vi?

Jug Madagaskarja je bolj neprijazen kot turistični sever. Vendar prihajamo, vremensko gledano, v najboljšem času - domov bomo odšli ravno pred začetkom deževne dobe. Veliko se bomo gibali med mesti, kjer bomo postavljali oddajnike, in ta mesta imajo še kar dostojno cesto. Za peti

oddajnik, ki bo nekoliko višje proti planoti, pa bomo potovali po bolj avanturističnih cestah, če bi jim tako sploh lahko rekli. Enako velja za ostale misijonske postojanke, ki jih bomo obiskali.

Česa se najbolj veselite?

Najbolj se veselimo vzdušja, ki vlada na misijonskih področjih - mir in pristno veselje, ki se rojeva kljub bolečini, pomanjkanju in trpljenju. Gotovo bomo navdušeni nad težkim delom naših misijonarjev in nad njihovimi rezultati, veselimo pa se tudi same pokrajine, neskončnih ravnin in svobode, ki se skriva v krajih brez elektrike in interneta.

Seveda pa bomo dali vse od sebe, da boste tudi vi doživeli utrip Madagaskarja in naše največje veselje bo vaše navdušenje nad delom slovenskih misijonarjev in potrditev, da je dolgoletna slovenska podpora v tistih krajih obrodila številne sadove. Prisluhnite našemu programu ter si oglejte naše spletne strani, kjer vas poleg zvočnih zapisov čaka tudi tudi blog Jureta Seška ter fotografije in video posnetki, ki jih bomo posneli med našim delom.

 


Več najnovejših utrikov najdete na  FB strani radia Ognjišče, poglobljeno pa tudi v Blogu Jureta Seška.

 

Madagaskar_2015
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...