Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Ana in Mitja Vezovišek (foto: Janez Kotar)
Ana in Mitja Vezovišek

Finance niso suhoparne številke, so zgodbe

| 15.09.2015, 14:59 Mateja Feltrin Novljan

V oddaji Naš gost smo spoznali zakonca, ki si na več načinov prizadevata, da bi bili Slovenci finančno bolj pismeni. Živita in širita zlata pravila, ki temeljijo na prvem: Zapravi manj, kot zaslužiš. Spregovorila sta vsak o svoji in seveda tudi skupni življenjski poti, ki dokazuje, da finance res niso suhoparne številke, ampak so zgodbe. V naši družbi sta bila neodvisna osebna finančna svetovalca, ki sta gosta naših kratkih rubrik Cent na cent – Ana in Mitja Vezovišek.

„Skozi zgodbe, ki jih rešujem, se lahko velikokrat poistovetim s strankami. Sama imam za sabo težke življenjske izkušnje, katerih ne želim deliti zato, da bi se komu smilila, ampak zato, da bi bile ljudem navdih, da vidijo, da se vse da,“ pove Ana Vezovišek in doda, da sedaj o tem lahko govori, toda pred leti je bilo pretežko. V družini so imeli veliko denarja, navzven so delovali kot urejeni in seveda dobro situirani, toda temeljnega niso imeli – miru in ljubezni, vladali so alkohol, psihično in fizično nasilje: „V prvem tednu četrtega letnika gimnazije, ko sem bila stara 18 let, sem bila primorana iti od doma, ker je bilo zelo hudo. Mama je šla v varno hišo, z bratom nisva mogla ostati pri očetu. Ničesar nisva vzela s seboj, ostala sva brez vsega. Nisem imela niti lastnih oblačil niti slik iz otroštva, ničesar nimam – del življenja sem pustila za sabo. Najhujše je to, ker moraš vse te spomine zbrisati, ker če jih ne, bi bila bolečina premočna. Pustiš vse ljudi, s katerimi si živel in se umakneš v drug svet. Čas vedno celi vse rane, začneš se postavljati na noge.“

Ana sedaj skupaj z možem Mitjo živi tako življenje, kot si je vedno želela. Ob sebi ima moža, ob katerem se hkrati uči. „Meni pravijo „mr. Project“, ker imam veliko zamisli za različne projekte, Ana pa je tista, ki jih potem spravi v življenje, udejanji,“ pravi Mitja, ki prihaja iz Zasavja. Po študiju ekonomije se je zaposlili v avtomobilski industriji, tam prišel do pomembnih spoznanj, s katerimi lahko danes pomaga tistim, ki prihajajo k njemu.

 „Najine službe ni nikoli konec, tudi na dopustu razmišljava o njej, a ob tem uživava,“ pravi Mitja. Podala sta se na pot osebnega finančnega svetovanja, ki je pri nas novost. Ljudem pomagata, da si uredijo finance, pišeta knjige in si prizadevata, da o pomembnosti ravnanja z denarjem učimo že otroke.

A čeprav se zdi, da je finančni svet le svet številk, temu ni tako. To so zgodbe, ki jih pišejo ljudje – tisti, ki se z denarjem znajdejo in bi ga radi le oplemenitili in tisti, ki z denarjem ne znajo ravnati in se učijo finančne abecede. Vse enkratne denarne pomoči, ki jih prejemajo socialno šibki, jih ne bodo rešile stisk, ki jih prinaša življenje na robu. Rešila jih bosta le znanje in delo, sta si enotna Ana in Mitja Vezovišek. To sta okusila tudi na svoji koži, zato sta vredna zaupanja.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...