Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SSO in SKZG čestitala Radiu Trst A

| 21.09.2015, 13:59 Matjaž Merljak

Slovenski program radia Radio Trst A je radijski program samostojne redakcije slovenske narodne skupnosti v Italiji. Oddaja iz sedeža italijanske državne radiotelevizije RAI za deželo Furlanija - Julijska krajina v Trstu. Ustanovljen je bil leta 1945.

Ob obletnici sta Radiu Trst A voščili izrazili ob krovni organizaciji slovenske manjšine v Italji, SSO (Svet slovenskih organizacij) in SKZG (Slovenska kulturno-gospodarska zveza) in ju v nadaljevanju tudi objavljamo.

Spoštovani!

Ob 70-letnici Radia Trst A in 20-letnici Slovenske televizije Vam v imenu Sveta slovenskih organizacij in v svojem imenu iskreno čestitam. Vaša ustanova odigrava neprecenljivo vlogo na medijskem in kulturnem področju v korist celotne slovenske narodne skupnosti v Italiji. To poslanstvo mora še naprej temeljiti na osnovah pluralnega in objektivnega posredovanja informacij in kulturne ponudbe, ki so temeljne predpostavke za ohranjanje demokratične, pravične in svobodne družbe. Za slovensko narodno skupnost je Vaše delo še toliko bolj pomembno, saj nam omogoča, da se tako ohranjata in krepita jezik in narodna zavest.

Želim Vam, da bi Vaša ustanova še naprej delovala v tem smislu in tako bogatila naš kulturni prostor.

Predsednik SSO, Walter Bandelj


K številnim okroglim obletnicam, ki jih letos obeležujemo, ne gre pozabiti niti sedem desetletij oddajanja Radia Trst A, nekdanjega radia “Svobodni Trst” in kasneje Radia Trst II. Veliko mlajša je slovenska televizija, katere letos praznujemo dvajsetletnico in na katero je slovenska manjšina v Italiji čakala skoraj 20 let. Programa delujeta v sklopu oddaj Deželnega sedeža RAI za FJK. Pred slavnostjo, ki se bo odvijala v nedeljo zvečer v tržaškem Kulturnem domu, se SKGZ pridružuje čestitkam in dobrim željam.

Tako radijske kot televizijske oddaje izražajo raznoliko pot naše skupnosti v prizadevanju, da bi posredovale čim bolj popolno podobo celotnega dogajanja v večkulturnem in večjezičnem prostoru, ki ga bogati tudi prisotnost slovenske narodne skupnosti. Prepletanje različnih kultur, prikaz celostnega umetniškega in kulturnega bogastva naše skupnosti in širšega prostora, predstavlja dodano vrednost naše medijske stvarnosti. V to smer bo treba še naprej delovati, enakovredno beležiti dogodke v vseh treh pokrajinah, kjer naša skupnost živi, in nadaljevati na poti pluralnosti javne radiotelevizijske medijske službe.

Še posebej je treba biti prisotni med Slovenci v videmski pokrajini, kjer se dejavnosti naših organizacij in društev večajo in ustvarjajo modele, ki bi lahko uspešno delovali v ostalem manjšinskem prostoru. Multimedijski center SMO dokazuje iznajdljivost in novost v promociji naše prisotnosti, ki je v teh dolinah še vedno postavljena v dvom.

Tudi Radio Trst A je z vsakodnevnim oglašanjem veliko pred epohalnimi dogodki, ki jih je zabeležil naš prostor, pomagal brisati meje in ustvarjati osnovo za dialog in sodelovanje. Informiral je, a obenem ustvarjal trdo podlago za uveljavljanje našega jezika in naše prisotnosti.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza se zahvaljuje vsem novinarjem, programistom, upravnemu osebju ter vsem ostalim, ki so v sedemdesetih letih (dvajsetih za slovensko televizijo) prispevali, da se lahko danes spominjamo pomembne zgodovinske etape. Pomembno je nadaljevati na poti obmejnega in vseslovenskega sodelovanja ter iskati vse tiste možnosti, ki bodo nudile nove priložnosti za povezovanje širšega medijskega prostora in boljšega sodelovanja znotraj medijske ponudbe slovenske narodne skupnosti.

Rudi Pavšič, predsednik SKGZ

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...