Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Ne status begunca, ampak mir!

Slovenija | 12.09.2015, 07:43 Marjana Debevec

Ob vse bolj pereči begunski krizi številni opozarjajo, da se je treba poleg pomoči beguncem, odločno zavzeti predvsem za končanje vojn in zaustavitev nasilja s strani Islamske države. Prav ti konflikti so namreč temeljni vzroki za trpljenje in beg ljudi iz svojih dežel. Po mnenju melkitskega patriarha Gregoryja III. Lahama iz Sirije mladi za prihodnost svojo potrebujejo mir, ne status begunca.

Patriarh Laham pravi, da bo končanje območnih vojn preprečilo tragedijo, kakršna je doletela malega Aylana. Potrebujejo mir in sožitje, ne status begunca, je poudaril. Cerkev je vedno blizu mladim kristjanom doma in na tujem. Za pomoč družinam za obnovo njihovega življenja jim priskrbi tudi majhen kredit, za tiste, ki se vrnejo v svoja mesta, pa poskušajo priskrbeti vsak po eno sobo. Ko svet ganjen in prizadet vedno znova gleda sliko malega Aylana, ki je postal simbol strašnega spora, ki že štiri leta trga njegovo domovino, pa se je patriarh obrnil na zahodne vlade in Evropo. 'Osrednje vprašanje ni v sprejemanju in dajanju strehe beguncem,' je dejal, ampak ustavitev spora. Vsi morajo pri tem sodelovati, od zahoda do arabskih ljudstev, od Rusije do Združenih držav. Mi pričakujemo mir … ne besed o preseljencih ali dobrodošlice. Nikoli več vojne!' V odprtem pismu mladim sirskim katoličanom se melkitski patriarh zavzema za končanje 'cunamija' preseljevanja, ki ogroža navzočnost kristjanov v deželi. Po zadnjih ocenah je 450.000 krščanskih prebivalcev Sirije od dobrega milijona v letu 2011 notranje razseljenih ali živijo kot begunci na tujem. V sosednjem Iraku je v zadnjem desetletju krščansko prebivalstvo z več kot milijon strmo padlo na manj kakor 300.000 in še vedno pada. V pogovoru za AsiaNews je melkitski patriarh mlade povabil, naj ostanejo v svoji domovini, saj jim bo Cerkev stala ob strani. Obenem pa jim hočejo biti blizu, tudi če se odločijo, da odidejo. Nameravajo namreč ustanoviti nove župnije po krajih v diaspori, kjer utegnejo ti mladi najti zatočišče.

Gregory III. Laham je spregovoril tudi o namenskem uničevanju s strani teroristov vsega, kar je povezano z mladimi. 'Samo v Siriji so porušili najmanj 20.000 šol,' je pripomnil patriarh. 'Brez izobrazbe otrokom odrekajo otroštvo in bodo prihodnji teroristi, novi člani Islamska države', je dejal in dodal, da je to največja tragedija. Zato tamkajšnji kristjani vidijo izziv v tem, da ostanejo v svojih državah, čeprav napadajo krščanstvo, ter še naprej delajo za dialog z muslimani.

Sirija
Sirija © Radio Vatican

Od marca 2011, ko se je nemir proti Asadovemu režimu sprevrgel v oboroženo vstajo, ki so jo vodile različne opozicijske skupine, je vsega skupaj umrlo 240.381 ljudi. Po podatkih Združenih narodov je v deželi razseljenih najmanj 10 milijonov ljudi, najmanj 4 milijone jih je pobegnilo v sosedne države, Turčijo, Libanon, Jordanijo in Irak, drugih 150.000 pa jih je zaprosilo za zatočišče v Evropski uniji.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...