Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

V ZDA za papežev obisk akreditiranih že 8.000 novinarjev

Cerkev po svetu | 03.09.2015, 09:12 Marta Jerebič

V Filadelfiji, kjer bo potekalo svetovno srečanje družin, so pred dnevi pripravili seminar za novinarje o papežu Frančišku in njegovem obisku v ZDA. Udeležilo se ga je več kot 200 novinarjev, ki poročajo o verskih dogodkih. Za akreditacijo ob papeževem obisku je sicer do zdaj zaprosilo že več kot 8.000 novinarjev.

Predavatelji so novinarje spomnili, da je papež Frančišek prvi papež iz Latinske Amerike in da je pri poročanju pomembno vključiti celoten kontekst, da bi svetega očeta pravilno razumeli.

Koordinator združenja Catholic Voices, Austen Ivereigh, je poudaril, da se papeževe besede in dejanja v zvezi z reformami pogosto napačno razlaga, saj se jih interpretira skozi očala, »do katerih sta pripeljali liberalna domišljija in konservativna zaskrbljenost.«

Tajnik Papeške komisije za Latinsko Ameriko Guzman Carriqiury je novinarjem razložil pastoralno naravo papeževega obiska ter zatrdil, da je sveti oče »priča sočutja in nežnosti Boga, ki je bogat v usmiljenju.« Če pozabimo to bistvo in želimo razumeti papeževo sporočilo v političnem smislu, tvegamo, da bi nesorazmerno poudarjali drobnarije, ne pa odkrili njegove celote in enotnosti. Kot je poudaril sveti oče, bo tudi obisk na Kubi pastoralnega značaja, zato ne namerava govoriti o političnem odnosu med Kubo in ZDA.

Tudi stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih, nadškof Bernardito Auza, je pozval k pravilni interpretaciji papeževega obiska, saj bo »govoril kot pastir, kot oče in ne kot politični voditelj.«

Udeleženci seminarja so prisluhnili še okroglim mizam o papeževem nauku o družini, etničnih vprašanjih in migracijah, ki spreminjajo podobo katoliške Cerkve v ZDA.

Nadškof v Los Angelesu, José Gomez, je spregovoril o psihološkem in duhovnem trpljenju nezakonitih priseljencev, o stresu in izzivih, ki ga le-to prinaša za zakon in družino. Poudaril je, da se težišče katoliške vere v ZDA premika z vzhoda proti zahodu in s severa proti jugu. V njegovi nadškofiji je bilo namreč lani krščenih več otrok kot v New Yorku, Chicagu, Filadelfiji in Washingtonu skupaj. V glavnem je šlo za otroke priseljencev, večina med njimi je špansko govorečih. Pri tem je nadškof spomnil, da je tudi papež sin migrantov.

Filadelfijski nadškof Charles Chaput pa je povedal, da na srečanju družin s papežem pričakujejo 700 tisoč ljudi, sklepne maše pa naj bi se udeležilo najmanj milijon vernikov.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...