Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Erika Oblak (foto: ARO)
Erika Oblak

Manj odpadkov - več priložnosti

| 26.08.2015, 11:23 Blaž Lesnik

Zadnje štiri oddaje Minute za okolje smo posvetili konceptu krožnega gospodarstva. Gre za odziv na pritisk rastočega gospodarstva in potrošnje na omejene vire in nosilno sposobnost okolja. Prehod v krožno gospodarstvo se zato usmerja v ponovno uporabo, popravila in recikliranje obstoječih materialov in izdelkov.

Evropska komisija pripravlja nov sveženj ukrepov, ki bodo pozvali tudi k družbi brez odpadkov (zero waste). Med zavezujočimi cilji so: preprečevanje nastajanja odpadkov do 2025, 70 % recikliranje komunalnih odpadkov do 2030 in 80 % recikliranje embalaže do leta 2030.

Po podatkih Eurostata v Sloveniji trenutno recikliramo 55 % komunalnih odpadkov, kar nas uvršča v evropski vrh. Naša gostja Erika Oblak iz Društva Ekologi brez meja pravi: "V tem primeru gre Sloveniji vsekakor dobro in na to smo lahko upravičeno ponosni. A na lovorikah ne smemo sedeti. Če bo obdržal sveženj zakonodaje, ki je v pripravi, bo do leta 2030 obveza 70 % recikliranja. Slovenija je ta korak sposobna storiti, se je pa potrebno zavedati, da krožno gospodarstvo in družba brez odpadkov ni samo recikliranje."

Kje Sloveniji ne gre tako dobro?

Slovenija zaostaja v odzivnosti na trende, ni aktivni akter na področju ravnanja z odpadki. "Potrebno bi bilo bolj natančno spremljati, kaj se dogaja in izkoristiti priložnosti, ki jih bo ta evropski sveženj prinesel. V tej smeri bi lahko iskali priložnosti za zagon ali spodbujanje gospodarstva", pravi Erika Oblak.

Poročilo Učinkovita raba virov: prehod v krožno gospodarstvo (nastalo je na pobudo Evropskega parlamenta) je Evropski komisiji in Svetu poslalo jasen signal o tem, kakšen Sveženj o krožnem gospodarstvu pričakujejo predstavniki državljanov.

Poročilo je strukturirano v štiri glavna poglavja: učinkovita raba virov, politike izdelkov, družba brez odpadkov in fiskalna politika. Glede učinkovite rabe virov poročilo podpira razvoj indikatorjev glede učinkovite rabe virov in snovne učinkovitosti ter njihovo vključevanje v politike EU.

Glede politik izdelkov poročilo predlaga, da se ustavi načrtovana zastarelost izdelkov, opusti uporaba nevarnih snovi in spodbuja popravljanje in recikliranje izdelkov.

V okviru poglavja o fiskalni politiki predlaga zniževanje DDV za izdelke in storitve, ki spodbujajo krožno gospodarstvo, kot so na primer izdelki iz druge roke, storitve popravil, reciklirani izdelki itd. Poudarja tudi pomen opuščanja okolju škodljivih subvencij.

Krožno gospodarstvo
Krožno gospodarstvo © ARO

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...