Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zemlja v slovenske roke! (foto: ARO)
Slovenska zemlja v slovenske roke!

Slovensko zemljo v obdelavo družinskim kmetijam!

Kmetijstvo | 27.08.2015, 14:04

V Gornji Radgoni se danes končuje 53. kmetijsko-živilski sejem Agra. Po ocenah organizatorjev je izpolnil pričakovanja, saj so prepričani, da bodo do večera našteli več kot 129.000 obiskovalcev. Zadnji sejemski dan mineva v znamenju ekološkega kmetijstva, pridelave domačih avtohtonih semen ter zelenih praks v kmetijstvu in gozdarstvu.

Sicer pa predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pravi, da je tudi letošnji sejem odmeval na gospodarskem, strokovnem, družabnem in še posebej na političnem področju, kar kaže tudi to, da je tudi letos sejem odprl predsednik države Borut Pahor, da je poleg kmetijskega ministra Dejana Židana na sejem prišlo tudi veliko drugih ministrov in ministric ter ministrskih delegacij in seveda včerajšnjega obiska premierja Mira Cerarja, ki je ob podelitvi priznanj Zadružne zveze Slovenije opozoril, da zadruge niso le pomemben del tradicije, ampak so zanesljivo tudi naša prihodnost, in to v oblikah, prilagojenim potrebam in razmeram časa.

Skrb za rodovitno zemljo

Letošnji sejem je sicer odmeval tudi ob enotnem pozivu strokovnjakov, k temeljiti zaščiti kmetijskih tal, že ob sami otvoritvi pa je predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk opozoril še na drugo nevarnost, namreč, da bo kmetijska zemlja, namesto, da bi jo dali v obdelavo slovenskim družinskim kmetijam prešla v roke tujcev:"Nisem proti delniškim družbam, nisem proti globalizaciji, vendar pejmo v sosednjo Avstrijo, pejmo v Italijo, Nemčijo, Francijo in poglejmo, če tam tuji lastniki obdelujejo njihovo zemljo... V tej smeri moramo razmisliti, vemo kaj se te zadnje tedne dogaja, jaz ne bi želel, da bo tako kot sem prej rekel. Mi nismo Afrika, kjer Kitajci kupujejo milijone hektarjev zemlje," je opozoril Vrisk in doživel odločen aplavz.

Pobudniki apela
Pobudniki apela © ARO

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Slovenska ljudska stranka, Slovenska kmečka zveza, Zveza kmetic Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine so včeraj obiskovalce sejma opozorile na ključne probleme slovenskega kmetijstva in sicer na prodajo podjetij, ki obdelujejo tisoče hektarov zemljišč v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov tujim podjetjem, in dejstvo, da slovensko hrano vse bolj izpodriva uvožena. Pri tem so izpostavili prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in napovedani prevzem Perutnine Ptuj s strani tujega lastnika.

Predstavniki prej omenjenih organizacij javnost in odgovorne v državi pozivajo, naj slovensko zemljo obdelujejo slovenski kmetje in naj ima slovenski potrošnik na voljo kakovostne slovenske izdelke.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...