Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Slovenska zemlja v slovenske roke! (foto: ARO)
Slovenska zemlja v slovenske roke!

Slovensko zemljo v obdelavo družinskim kmetijam!

27.08.2015, 14:04

V Gornji Radgoni se danes končuje 53. kmetijsko-živilski sejem Agra. Po ocenah organizatorjev je izpolnil pričakovanja, saj so prepričani, da bodo do večera našteli več kot 129.000 obiskovalcev. Zadnji sejemski dan mineva v znamenju ekološkega kmetijstva, pridelave domačih avtohtonih semen ter zelenih praks v kmetijstvu in gozdarstvu.

Sicer pa predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec pravi, da je tudi letošnji sejem odmeval na gospodarskem, strokovnem, družabnem in še posebej na političnem področju, kar kaže tudi to, da je tudi letos sejem odprl predsednik države Borut Pahor, da je poleg kmetijskega ministra Dejana Židana na sejem prišlo tudi veliko drugih ministrov in ministric ter ministrskih delegacij in seveda včerajšnjega obiska premierja Mira Cerarja, ki je ob podelitvi priznanj Zadružne zveze Slovenije opozoril, da zadruge niso le pomemben del tradicije, ampak so zanesljivo tudi naša prihodnost, in to v oblikah, prilagojenim potrebam in razmeram časa.

Skrb za rodovitno zemljo

Letošnji sejem je sicer odmeval tudi ob enotnem pozivu strokovnjakov, k temeljiti zaščiti kmetijskih tal, že ob sami otvoritvi pa je predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk opozoril še na drugo nevarnost, namreč, da bo kmetijska zemlja, namesto, da bi jo dali v obdelavo slovenskim družinskim kmetijam prešla v roke tujcev:"Nisem proti delniškim družbam, nisem proti globalizaciji, vendar pejmo v sosednjo Avstrijo, pejmo v Italijo, Nemčijo, Francijo in poglejmo, če tam tuji lastniki obdelujejo njihovo zemljo... V tej smeri moramo razmisliti, vemo kaj se te zadnje tedne dogaja, jaz ne bi želel, da bo tako kot sem prej rekel. Mi nismo Afrika, kjer Kitajci kupujejo milijone hektarjev zemlje," je opozoril Vrisk in doživel odločen aplavz.

Pobudniki apela
Pobudniki apela © ARO

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Slovenska ljudska stranka, Slovenska kmečka zveza, Zveza kmetic Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine so včeraj obiskovalce sejma opozorile na ključne probleme slovenskega kmetijstva in sicer na prodajo podjetij, ki obdelujejo tisoče hektarov zemljišč v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov tujim podjetjem, in dejstvo, da slovensko hrano vse bolj izpodriva uvožena. Pri tem so izpostavili prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju in napovedani prevzem Perutnine Ptuj s strani tujega lastnika.

Predstavniki prej omenjenih organizacij javnost in odgovorne v državi pozivajo, naj slovensko zemljo obdelujejo slovenski kmetje in naj ima slovenski potrošnik na voljo kakovostne slovenske izdelke.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...